Tiedekoe: voikukan hahtuvat

Kesäkuun alussa postasimme Instagram-tilillemme kevättervehdyksen, jossa Ystävämme Avo esitteli tiedekokeen, mutta jätti vastauksen kertomatta. Monissa ryhmissä on kokeiltu samaa tiedekoetta, mutta ihan kaikkialla ei olla keksitty vastausta siihen, mistä lopputulos johtuu. Olemme saaneet kyselyitä aiheesta ja paljastamme nyt vastauksen. Vastaus löytyy tämän artikkelin lopusta.

Videolla hahtuvainen voikukka upotetaan lasiin, jossa on vettä. Mitä tapahtuu hahtuvapallolle, kun kukka nostetaan pois vedestä? Miksi näin tapahtuu?

Kun hahtuvapallo-voikukka nostetaan pois vedestä, se on ihan saman näköinen kuin ennen veteen upottamista ?? Voitte katsoa kokeesta kuvasarjan tästä linkistä.

Mistä tämä johtuu?
Hahtuvaisen voikukan ympärillä on ilmakerros. Jokainen voikukan hahtuva on kiinnittynyt pähkylään (jonka sisällä on voikukan siemen) . Jokainen hahtuva muistuttaa rakenteeltaan laskuvarjoa ja koostuu noi sadasta harjaksesta. Hahtuvat muodostuvat enimmäkseen ilmasta (92% ilmaa). Kun hahtuvainen voikukka upotetaan veteen, ilmavirta kulkee hahtuvien läpi muodostaen ilmakuplan ympärilleen. Sama ilmapyörre auttaa voikukan hahtuvia lentämään.


Kuva: Pixabay.com