STEAM-tunteja alakoululaisille

Nummenpakan koulun oppilaat saivat tutustua ohjelmointiin ja värkkäilyyn marraskuun viimeisellä viikolla. Tommi Rantanen saapui Yli-Maarian koulusta opettamaan, miten pieni Micro:bit-piirilevy saadaan heräämään henkiin yksinkertaisilla koodeilla.

3. – 6.-luokkien oppilaat vierailivat Tommin pajassa parin tunnin ajan harjoitellen helppoa lohko-ohjelmointia iPadeilla. Ensikertalaiset ohjelmoivat sykkivää sydäntä sekä noppaa, ja edistyneemmät yhdistivät Micro:bitin Bitbot-nimiseen autoon ja laittoivat sen liikkeelle. Jopa Tommin itse rakentama puuautokin saatiin liikkumaan oppilaiden toimesta. Loppuviikosta, parin ohjelmointikerran jälkeen, päätettiin kokeilla vähän haastavampaa juttua ja rakennettiin autoon oma radio-ohjain. Niin vain lopputunnista luokan lattialla vilistikin kolme autoa totellen tarkasti kauko-ohjaimien liikkeitä. Ilo oppilaiden kasvoilla oli silmin havaittavaa.

Tommin viikon mittaisen vierailun mahdollisti STEAM Turku -hanke. Lyhenne “STEAM” tulee sanoista Science, Technology, Engineering, Art ja Math. STEAM tarkoittaa monialaista oppimista, joka hyödyntää teknologiaa ja tiedettä monipuolisesti muihin aloihin. Nummenpakan koulu aloitti syksyllä 2022 Turun STEAM-pilottikouluna ja koulussa pyörii STEAM-henkisiä kerhoja, joissa oppilaat voivat harjoittaa taitojaan eri aihealueilla.

Kiitämme Tommia sekä STEAM Turkua viikon annista ja toivomme saavamme Tommin uudelleen vierailulle. Viikko oli opettavainen ja herätti mielenkiintoa siihen, mitä kaikkea voi itse rakentaa ja ohjelmoida aika pienellä osaamisella. Vain mielikuvitus on rajana.

Teemu Tauriainen