Agricola viikko yläkoulussa

Viikolla 14 Nummenpakan koulussa Aurajoen yksikössä vietettiin Agricola-viikkoa. Viikkoon mahtui monenlaista Agricolaan liittyvää tapahtumaa:

9.-luokkalaiset pääsivät sitomaan oman kirjan. Jokainen sai itse ommella kirjan selkämyksen ja koristella kannet.

Kirjansidontaa opetti Heidi Pajunen. Kirjoista tuli hienoja! 9. luokat kävivät Turun Tuomiokirkossa Sananseppä-kierroksella.

  1. luokat katsoivat Luther-elokuvan ja tekivät siihen liittyviä ryhmätöitä.7. luokat muotoilivat omia teesejä, jotka sitten nuorisotalo Huudilla painettiin rintanapeiksi. Kototaloustunneilla tehtiin Agricola-leivoksia.

Kotitaloustunneilla valmistettiin Agricola-kakkuja, ja äidinkielen kielen tunneilla tutustuttiin mm. Agricolan sanastoon ja vanhalla kirjasuomella kirjoitettuun Roope Setä -sarjakuvaan.

Agricola-leivos (kakku)      10 henkilölle

Pohja:

100 g kaurakeksejä
50 g voita tai margariinia

Leikkaa irtopohjavuoan kokoinen leivinpaperi ja laita se vuoan pohjalle. Jauha keksit ja lisää sulatettu margariini. Painele irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte:

 4 kpl liivatelehteä
1/2  dl vettä
1 dl puolukkasurvosta
1 tlk maitorahkaa
3/4  – 1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl kermaa

Täyte:
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen 5 min. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi (5 min.) Lisää siihen puolukkasurvos ja rahka. Kuumenna 1/2 dl vettä ja liuota siihen valutetut liivatteet. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisaa vähän jäähtynyt liivateseos muna-rahkaseokseen ja kääntele kermavaahto nuolijalla varovasti joukkoon. Tarkista makeus.
Kaada täyte keksipohjan päälle ja laita pakastimeen hyytymään hetkeksi.

Puolukkakiille:
1 dl vettä
1/2 dl sokeria
1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
1 dl puolukkasurvosta
2 kpl liivatetta

Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 5 min. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi/hunaja. Lisää valutetut liivatteet ja varmista, että ne liukenevat lämpimään nesteeseen. Lisää puolukkasurvos. Lisää kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.
Koristele puolukoilla, punaherukoilla tai karpaloilla.