Nummenpakan koulu 131 vuotta

Turun palon jälkeen vuonna 1827 ihmisiä muutti Nummenpakkaan asumaan. Nummenpakka kuului silloin Kaarinan kuntaan. Alueelle rakennettiin puutaloja ja ihmisiä muutti yhä enemmän Nummenmäelle. Niinpä alueelle perustettiin koulu.

Picture2

Nummen kaupunginosassa aloitti toimintansa Kirkonkulman eli Nummen koulu syksyllä 1883. Oppilaita koulussa oli 28. Oppilasmäärä lisääntyi nopeasti, koulua laajennettiin, mutta pian uusi veistoluokkakin piti ottaa luokkahuoneeksi. Käsityön opetus piti lopettaa.

Picture3Koulun ensimmäinen opettaja oli Matti Pesola. Hänet tunnettiin pohjalaisesta temperamentistaan. Tottelemattomat pojat saivat tuntea karttakepin heilahdukset takamuksillaan ja kämmenillään. Opettaja Pesolan harrastuksiin kuului musiikki. Hän perusti Nummenmäelle sekakuoron, jonka seuraajaksi tuli kuoro nimeltään Kulkuset. Kulkuset- kuoro toimii edelleen Turussa.

Picture4

Koulurakennus sijaitsi kirkon vieressä, tätä nykyistä rakennusta ei silloin ollut.

Nummen koulurakennus oli pieni, joten kaikki oppilaat eivät mahtuneet kouluun. Apurahan turvin rakennettiin uusi rakennus. Vuonna 1918 Nummen koulussa aloitti toimintansa kunnallinen alakansakoulu. Se oli hieno asia, sillä Suomessa oli silloin vain 157 suomenkielistä alakansakoulua.

Picture5

Nykyinen koulurakennus valmistui vuonna 1937, Nummen koulu oli ehtinyt toimia jo 55 vuotta. Vuonna 1939 Nummen alue siirtyi Kaarinalta Turulle ja Nummen koulusta tuli turkulainen koulu.

Nummen koulussa toimi vuosina 1974-1980 Turun opettajankoulutuslaitos ja Turun Normaalikoulu.

Picture680-luvun lopulla Nummen koulu peruskorjattiin ja uusi liikuntasali valmistui. Nummen koulun kanssa samoissa tiloissa toimi Katariinan erityiskoulu.

 

 

Picture7

Katariinan koulu sai pihapiiriin uudisrakennuksen vuonna 2003.

 

Picture8

Elokuussa 2006 Nummen koulu, Halisten koulu ja Aurajoen koulu yhdistyivät yhtenäiskouluksi. Vuotta myöhemmin koulun nimi muutettiin Nummenpakan kouluksi. Koulussa opiskelee yli 700 oppilasta ja opetushenkilöstöä on yli 60.