Uskaltaako Itämeressä uida?

Itämerellä liikennöi tuhansia aluksia vuosittain.

Itämeripäivä 26.8.2021 lähestyy ja pohdimme Itämeren tilaa rantakallioilla. Suuret risteilijät ja alukset ovat laskeneet jätevetensä pitkään Itämereen. Liikenne on yksi Itämerta saastuttavista tekijöistä. Vasta 2019 kesäkuussa tuli voimaan kielto, joka koskee risteilyalusten jätteiden päästämistä Itämereen. Päästökielto astui voimaan 2019 risteilyaluksille, joiden rakennussopimus on tehty kiellon voimaanastumisen jälkeen ja joiden köli on laskettu veteen kiellon voimaan astumisen jälkeen. Vanhoille risteilyaluksille päästökielto astui voimaan vasta tämän vuoden 2021 kesäkuussa. Vuonna 2023 alusten jätevesien päästökielto koskee myös Itämeren ulkopuolelta tulevilta ja suoraan Pietariin meneviä aluksia. Erikoista on, että Itämeren tilanne on tiedetty jo vuosikausia, mutta laivojen jätevesien päästäminen Itämereen kielletään kokonaisuudessaan vasta vuonna 2023.

Sinilevä on luonnollinen asia Itämeressä, mutta sitä esiintyy huomattavasti enemmän nykyään ravinteisuuden vuoksi. Puolet sinilevästä ei ole myrkyllistä, mutta sinilevän myrkyllisyyttä ei näe ulospäin. Sinilevästä ja saasteista huolimatta, Itämeressä voi opettajamme mukaan uida keskimäärin noin 11 ja puoli kuukautta vuodessa. Muutama viikko voi jäädä vuodesta pois sinilevien vuoksi.

HLK

4 vastausta artikkeliin “Uskaltaako Itämeressä uida?”

  1. Aion juhlistaa Itämerenpäivää SYÖMÄLLÄ KALAA.

  2. Mitä ongelmia jätevesien laskeminen Itämereen aiheuttaa?

  3. Koko matkanne ajan olemme seuranneet, uutta päivitystä uteliaana odottaneet ja mielenkiinnolla lukeneet tietoja eri paikoista.
    Aikamoinen reissu kaikkine vaiheinensa.

    mummo ja vaari

Kommentit on suljettu.