Kurssi kohti Bengtskäria

Miehistön vaihto Kasnäsissä, jonne saavuimme iloisen ja ystävällisen Janin kyydillä. Jani kyyditsee meitä merilinjalaisia aina mielellään ja haluamme kiittää kuljettajaamme joustavuudesta ja yhteistyöstä TSYKin merilinjan kanssa. Jani on kuljettanut meitä ympäri Suomen saaristoa ja Norjan rannikkoa. Hän ei ikinä tiedä etukäteen mistä joutuu meitä hakemaan.

Saavuttuamme satamaan, lähdimme pikimmiten tutustumaan Sinisimpukan luontopoluille tutustumaan alueen geologiaan maantieteen opettajan Kallen kanssa. Opimme alueen kallioperän muodostumisesta, ja muokkautumisesta ajan saatossa. Pohdimme myös erilaisia keinoja selvittää ilmansuuntaa luonnossa ilman kompassia. Esimerkiksi puiden eteläpuolella kasvaa enemmän oksia kuin pohjoispuolella, koska puiden lehdissä tapahtuu fotosynteesiä, ja puiden kasvu hakeutuu kohti auringon valoa, joka on välttämätöntä yhteyttämiselle. Myös auringosta, saarten rannoista ja muista luonnonmuodostelmista voi päätellä ilmansuunnat. Saarten pohjoisrannat ovat usein syvempiä, kun taas etelärannoilla on jään kuljettamia kiviä, ja ne ovat muutenkin yleensä matalampia. Jään kuljettamien kivien kaivertamista pitkittäistä uurteista selviää luode-kaakko suunta.

Söimme maittavan buffet-lounaan paikallisessa ravintolassa, jonka jälkeen meidät perehdytettiin koululaiva Lokkiin ja sen toimintatapoihin. Tämän jälkeen katsoimme satamassa vielä meriveden näkösyvyyden (2,3 metriä), suolapitoisuuden (4,8 promillea) ja lämpötilan kolmen metrin syvyydestä (16,5°).

Klo. 15:50 lähdimme Kasnäsistä kohti Bengtskärin majakkaa, aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta ja luoteistuulta on 4-7 m/s, Navigaatio-vahdissa Pallokalat: Imma, Alexandra ja Vappu.

Toivomme kommentteja blogiimme.

Miehenpuolikkaat (Heino, Daavid ja Joona)

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Kurssi kohti Bengtskäria”

  1. Hei, mahtavaa seurata matkaanne, olen lukenut myös vanhempia blogikirjoituksia. Olisimpa joskus itsekin päässyt näin hienolle purjehdukselle. Miten aiotte rantautua Bengtskäriin jos tuuli yltyy?

  2. Merilukiolaiset vastaavat:”vuosien kovalla työllä ja rautaisella ammattitaidolla(faijan serkku on purjehtinut Atlantin yli). Liian kovalla tuulella emme olisi rantautuneet.

Kommentit on suljettu.