Sää ja jää

Torstai 15.11.2023

Aspö jäi taakse 10:09. Aamulla tutustuimme Aspön kirkkoon, historiaan ja luontoon. Nina johdatti meidät luontopolulle. Luotopolku oli mukava, vaikkakin polulta löytyi enemmän luontoa kuin polkua.

Olimme yhteydessä talvimerenkulun asiantuntijaan Tuomas Taiviin. Hän piti meille keväällä luennon talvimerenkulusta ja Väyläviraston toiminnasta. Väylävirastossa seurataan satelliiteilla jääpeitteen muodostumista merellä. Tämän perusteella tehdään päätökset jäänmurtajien avuntarpeesta aluksille. Tuomas kertoi, että Pohjanlahden jääpeite on jo paikoittain noin 7 cm.

 

Tällä hetkellä talven tulo on viimevuoteen nähden noin kymmenen päivää edellä. Katsoimme jääkartasta, että Torniossa jääpeite on noin 5–15 cm, vedenpintalämpötila on 2 astetta. Pohjois-Suomen satamiin ei vielä ole asetettu avustusrajoituksia, mutta niiden asettaminen lähenee kovaa vauhtia.  Luokitukset astuvat voimaan vasta kun jääpeite on tietyn paksuinen. Avustusrajoituksiin ohjataan satamiin riittävän jääluokan omaavia aluksia. Rajoitukset asetetaan turvallisuusperusteisesti jääluokkamääräysten ja aluksen kantavuuden mukaan. Turun satamiin ei tarvita jääluokitettua aluskalustoa.

Meitä kiinnostaa jäätilanne Ahvenanmerellä. Täällä vedenpintalämpötila on noin 8 astetta ja jäätä ei ole luvassa. Tämä on tietysti purjehduksemme kannalta erinomaista, koska koululaivamme S/Y Lokki ei ole jäävahvisteinen, vaikka onkin teräsrunkoinen.

Tällä hetkellä seilaamme Saaristomeren kansallispuistoa Bäröa kohti, kaikki purjeet ylhäällä. Tuulee noin 6m/s NE, lämpötila on lähellä nollaa ja Lokin vauhti on noin 6,5  solmua.

Bea, Roope ja Aaro