Olemme seilanneet Merilukion kolmen eri miehistön kanssa 2 viikkoa merellä Ruotsin Nynäshamnista Gotska Sandöhön, Visbyyn, Öölantiin, Kalmariin, Tukholmaan ja Kökarin kautta takaisin Turkuun. Tämän vuoden purjehdus on ollut poikkeuksellinen, koska suunnitelmia jouduttiin muuttamaan kesken matkan. Ensin tuuli liikaa ja sitten liian vähän. Alun perin purjehduksen piti alkaa Etelä-Ruotsista Ystadista, mutta ammattimiehistön siirtäessä Lokkia Ystadiin elokuinen myrsky vaati veronsa merellä ja Lokin isopurje repesi. Meriolosuhteissa voi aina tapahtua jotain yllättävää ja tähän on syytä varautua. Purje saatiin korjattua Tukholmassa, mutta tämän vuoksi ensimmäisen miehistön purjehdus alkoi Tukholman eteläpuolelta Nynäshamnista. Tuulet olivat tämänvuotisella purjehduksellamme joko suhteellisen heikkoja tai vastaisia ja tämäkin vaikutti omalta osaltaan reittivalintoihin ja purjehdukseen.
Merellä, työelämässä ja elämässä yleensäkin on hyvä omata kykyä sopeutua muutokseen ja tiedostaa ne asiat, joihin ei voi itse vaikuttaa esimerkiksi sääolosuhteisiin merellä. Yhdessä päällystön, opettajien ja opiskelijoiden kanssa ratkaisimme eteen tulevia tilanteita opiskellen samalla kahden viikon ajan meribiologiaa, maantiedettä, historiaa, purjehdusta ja navigointia.
Lämpimät kiitokset kaikille, jotka mahdollistivat vuoden 2023 NNE-kurssin toteutumisen: Biologian ja maantieteen lehtori Nina Branderille, jonka kanssa olemme tämän kurssin ja Merilukion koululaivatoiminnan kehittäneet. Nina Brander opetti kahdelle ensimmäiselle miehistölle meribiologiaa ja maantiedettä. Kiitokset biologian ja maantieteen lehtori Kalle Viherälle, joka vastasi opetuksesta 3. legillä. Merilukion purjehduksilla kaiken edelle menee turvallisuus. Kiitän sydämellisesti s/y Lokin kolmea kipparia Sakari Kalsketta, Alpo Kaakista ja Markku Mikkolaa turvallisesta purjehduksesta sekä osaavasta merenkulun ja purjehduksen opetuksesta sekä förstejä Simo Hännikkälää ja Juha Koivistoa, jotka ohjasivat ja kouluttivat nuoria merenkulun saloihin. Kiitokset myös taloudellisesta tuesta TSYKin kannatusyhdistykselle. Yhdistävänä tekijänä opettajien, päällystön ja merilukiolaisten välillä on pitkillä ja joskus uuvuttavillakin merimatkoilla rakkaus lajiin, mereen ja merenkulkuun. Ammattilaiset siirtävät omaa osaamistaan tuleville sukupolville ilman, että ketju katkeaa. Suuret kiitokset teille mahtaville merilukiolaisille joustavuudesta, kestävyydestä, hyvästä huumorintajusta, sitkeydestä ja loistavasta yhteishengestä. Teitä varten näitä koulutuspurjehduksia järjestetään.
Purjehduksen viimeisenä aamuna vierailimme Aspössä ja saaren pitkäaikainen asukas Monika Aaltonen kertoi meille saaren historiasta ja antoi viisaan neuvon: ” Oppikaa merestä, tutkikaa sitä, mutta asennoitukaa niin, että me emme päätä kaikesta ja kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa”
Navigare necesse est!
Christiane Ala-Nissilä
Merilukion koordinaattori
Historian ja yhteiskuntaopin lehtori
Olipa ilo seurata matkaanne maista käsin! Kotisohvalle asti saattoi hetkittäin haistaa merituulen, kuulla kalan molskahduksen ja tuntea aaltojen keinutuksen.
Myös me TSYKin lukion kansliassa olemme tiiviisti seuranneet NNE-purjehduksen kulkua. Kaksi viikkoa merellä ahtaissa ja melko alkeellisissa olosuhteissa vaatii todellakin asennetta sekä rakkautta lajiin. Hatunnosto jokaiselle merilinjalaiselle, jotka olitte Lokin miehistönä. Lämpimät kiitokset opettajillemme Ninalle ja Kallelle sekä ammattimiehistölle turvallisen purjehduselämyksen mahdollistamisesta opiskelijoillemme. Suurimmat kiitokset Christianelle, joka on käyttänyt valtavan määrän työtunteja NNE:n pääorganisaattorina ja ratkaissut monia haasteita, joita tämänkaltaisen aktiviteetin toteuttaminen edellyttää.
Hienoa, että olette taas kaikki turvallisesti maissa!