Aamulla kävimme läpi lokikirjan tarkoituksen Byxelkrokin satamassa, Öölannissa. Lokikirjan pitäminen on laissa määrätty asia. Siihen merkitään sijaintikoordinaatit, kellonaika, normaalista poikkeavat tapahtumat ja säätiedot. Näitä tietoja tarvitaan, jotta muut miehistön jäsenet tietävät mitä on tapahtunut. Vahingon sattuessa lokikirjan merkinnöistä on myös hyötyä merioikeudessa.
Säällä on iso rooli vesillä liikuttaessa. Säätekijät ja niiden suureet ovat: tuuli (m/s tai solmua), sade (mm), pilvisyys (8/8 = täysin pilvistä), ilmanpaine (pascal, Pa), lämpötila (°C). Säätä tutkitaan ja havainnoidaan havaintoasemilla, kuten Rajakarilla. Isossa osassa meriolosuhteita ovat myös aallot. Aallot ovat tuulen mukana pintaveteen siirtynyttä liike-energiaa, joka muodostaa pintaveteen pyörteisyyttä sekä paine-eroja. Mitä matalammalla vesialueella aaltoja esiintyy, sitä suurempia ja voimakkaampia ne ovat. Sillä aallot pääsevät nousemaan korkeammiksi matalammissa kohdissa.
Kipparimme Sakari selitti meille mainingin eli svelli-ilmiön (swell). Maininki on meren pinnalla liikkuva tuulettomalla merellä oleva aalto. Mainingit ovat useimmiten tyrskyttömiä, leveitä, pitkiä ja korkeita aaltoja. Ne etenevät veden sekä ilman rajapinnan painovoiman hallitsevan vaikutuksen mukaisesti. Aalto on siis tuulen nostattama, mutta se on maininkia vasta kun aalto ei enää ole tuulen vaikutusalueella. Maininkeja voidaan siis havaita kaukana niiden synnyin alueiltaan.
Tällä hetkellä nautimme Väinön, Bean ja Ellan tekemästä kananuudeli wokista. Tällä kertaa pinnan alla ei ollut kokkisotaa ja nuudelit pysyivät hyvin kattilassa.
Ella J, Anni, Frans, Ella Y, Väinö ja Bea
Kiitoksia ykköslegille mielenkiintoisista blogikirjoituksista! Teidän purjehdusta on ollut mukava seurata. Kakkoslegi on jo lähtökuopissa, joten tervetuloa takaisin. Och tack, att ni svarade också på svenska!
Kylläpä opitte paljon! Tack, det har varit mycket intressant att läsa om er seglingsresa 🙂