Itämeripäivän aamu Kökarilla alkoi aamunavauksella, jossa katsottiin ensiesityksenä merilinjalaisten tekemä Dalskärin vedenalaista veistospuistoa esittelevä video.
Lisäksi kuulimme taustatietoa Itämeripäivästä ja siitä, miksi sitä vietetään. Itämeri on yksi maailman saastuneimmista ja rehevöityneimmistä meristä, joka johtuu pelloilta valuvista fosforipäästöistä. Meidän lukiomme Tsykin innoittamana 160 koulussa ympäri Suomea syödään lähikalaa Itämerestä, joka vähentää fosforia sekä rehevöitymistä. Muistakaa syödä kotona lähikalaa Itämerestä. Itämeripäivään kuuluu myös kello kuuden pulahdus Itämeressä, jonka mekin aiomme suorittaa.
Aamunavauksen jälkeen suuntasimme polkupyörillä Hamnön saarelle, jossa tutustuimme jo 1400-luvulla perustetun fransiskaaniluostarin raunioihin. Luostarin kallioihin on kaiverrettu Fransiskaanien kompassiruusu, joka näyttää ilmansuunnat. Luostari oli tärkeä suojapaikka entisajan merenkulkijoille. Sandvikin satama antoi myös meille hyvän saunan ja lepopaikan rankan purjehduspäivän jälkeen. Ystävällinen Robert tarjosi meille erittäin makoisia Ahvenanmaan pannukakkuja hillon ja kermavaahdon kera. Kiitos Robert! Merilukio kiittää vieraanvaraisuudestasi ja nyt jaksamme jatkaa matkamme täysin purjein kohti Aspön saarta.
Från Patis – Nella, Oskari ja Julius
Kiitos teille, hieno päivitys Itämeripäivän kunniaksi! Toivotaan, että Saaristomeren tilanne kääntyisi parempaan tulevina vuosina, koska keinoja on paljon. Tänään oli HS:n pääkirjoituksena, että nuorille Itämeri merkitsee pääasiassa ylitystä ja merimatkaa. Uskon, että merilukiolaisille Itämeri merkitsee vähän enemmän. Osaatteko listata esimerkkejä, mitä pitäisi tehdä Saaristomeren tilan kohentamiseksi?
Meille Itämeri merkitsee ehdottomasti myös muutakin kuin ylitystä ja merimatkaa, kuten mielenrauhaa, tutkimista sekä luonnonkauneutta. Saaristomeren tilaa voitaisiin kohentaa esimerkiksi lisäämällä suojavyöhykkeitä peltojen ja vesistöjen välille, syömällä Itämeren antimia sekä kiinnittämällä huomiota siihen, minne jätevesi päätyy.