Palava vene Vaxholmissa

Matkalla Tukholman Wasahamniin pysähdyimme opiskelemaan historiaa Vaxholms Kastelletin linnakesaarella. Linnakierros keskeytyi äkillisesti, kun Lokille jäänyt kipparimme soitti ilmoittaakseen lähellä palavasta veneestä. Linnan muurilta näki tilanteen hyvin.

Amerikkalaistyylinen day cruiser –moottorivene oli syttynyt palamaan aivan sataman lähellä ja oli jo täysin ilmiliekeissä. Veneen kyydissä oli yksi mies ja hän oli onneksi pystynyt itse pelastautumaan veneestä. Palava vene ajelehti yli 25 minuuttia Vaxholmin linnan edustalla ennen kuin viranomaiset pääsivät paikalle. Onneksi tuulet olivat heikkoja ja suunta hyvä, ettei roihuava moottorivene päätynyt rantaan sytyttämään muita veneitä tai rakennuksia. Ruotsin rannikkovartioston alus sai lopulta yhteistyössä muiden paikalle saapuneiden viranomaisten kanssa sammutettua lähes puolituntia roihunneen veneen ja tilanne linnakesaaren edustalla oli päättynyt aineellista vahinkoa lukuun ottamatta parhain päin.

Paloturvallisuus on yksi kriittisimmistä tekijöistä merenkulun turvallisuudessa, ja tulipalonriski on yksi vaarallisimmista turvallisuusuhista merellä. Tämä johtuu siitä, että apu on tarpeen tullen usein vaikeasti saatavilla ja tilanteeseen on reagoitava nopeasti. Vaxholmin linnakesaari sijaitsee aivan Tukholman laitamilla vilkkaan syväväylän vieressä. Tästä huolimatta viranomaisten saapuessa paikalle mitään ei ollut enää tehtävissä palaneen veneen pelastamiseksi. Juuri siksi tärkeä opetus tapauksessa olikin se, kuinka tärkeää on hallita alkusammutustaidot ja huolehtia veneen turvallisuusvarustelusta. Äkillisen tulipalon sattuessa aluksella tärkeintä on yrittää omien kykyjen mukaan sammuttaa palo välittömästi ennen sen leviämistä. Mikäli alkusammutus ei ole mahdollista tai turvallista, tulee alus jättää turvallisesti.

Merilinjan opintoihin kuuluu veneilijän alkusammutuskoulutus, jonka kävimme kaikki keväällä Petri Lehdon johdolla. Meille kaikille valkeni kurssilla opittujen asioiden tärkeys viimeistään nähdessämme veneen ilmiliekeissä keskellä merta. Jatkoimme matkaa Vaxholmista turvallisin, mutta entistäkin valppaammin mielin, sillä jo legin alussa olimme käyneet paloturvallisuusasiat huolella läpi päällystön kanssa.

Mestarikerho, Aleksanteri ja Joonatan