Sunnuntaina tutkimme rannan eliöstöä ja otimme rakkolevä- ja näytteitä Sandhamnissa. Kenelläkään ei ollut isoja odotuksia levien suhteen mutta jokainen sai kyytiä väärille odotuksilleen. Rakkolevistä ja vedestä löytyi kymmenittäin eri levä- ja eliölajeja. Suurimmat löydöt olivat varmastikin kala ja kaksi leväkatkarapua, jotka tulivat rakkolevän mukana laiturille tutkittavaksi. Ihmettelimme, kuinka puhdasta vesi oli Sandhamnin todella vilkkaan vierasvenesataman rannalla. Koko saaren rannat olivat erittäin puhtaat ja vesi oli kaikkialla kirkasta. Branderin päivän kohokohta oli Sandhamnin sataman puhdas vesi ja hienosti kasvava hyvinvoiva rakkolevä.
Nappasimme rakkolevää rannasta ja sen mukana tuli myös kaksi leväkatkarapua. Ne ovat 6-8cm pitkiä ja elävät rantavesissä levien seassa. Leväkatkaravut voi tunnistaa niiden terävistä otsapiikeistä, jossa on väkäsiä. Väritys vaihtelee vihertävästä melkein hiekanväriseen ja niillä on usein ruskeita pilkkuja.
Näytteiden mukana tuli myös suuri määrä kaunista punahelmilevää. Punahelmilevä on Suomen yleisin punalevä, ja se muodostaa hentoja tupsuja kallio- ja kivikkopohjille. Runsaimmillaan se kasvaa n. 2-4 metrin syvyydessä. Paljain silmin punahelmilevän varsi näyttää punaraitaiselta ja helmimäiseltä. Kun tutkimme levänäytettä mikroskoopilla, huomasimme sekovarsien olevan haaroittuneita ja haarojen päättyvän pieniin pihdiltä näyttäviin koukkuihin.
Oona, Iiris ja Meri