Uusi miehistö-uudet kujeet

Saavuimme Maarianhaminaan perjantaina noin kahden aikaan. Opettajamme oli meitä vastassa satamassa. Hänen johdollaan rinkat mukanamme lähdimme kävelemään kohti Lokkia. Tavarat laitettuamme veneeseen lähdimmekin jo merimuseoon.

Tutustuimme opettajamme Christianen johdolla Ahvenanmaan merimuseoon. Kävimme purjelaiva Pommernissa (Pommern ex. Mneme). Pommern on vanha laiva, jolla on purjehdittu ympäri maailmaa muun muassa Karibian merellä. Pommern rakennettiin rahtialukseksi kuljettamaan puutavaraa Skandinaviasta, salpietaria Chilestä ja vehnää Australiasta. Pommernin neitsytmatka oli vuonna 1903, kun se lähti Skotlannista maailmalle.

Heti Pommeriin päästyämme ihastelimme sen suuruutta ja vanhanaikaisuutta. Kävimme vanhoissa hyteissä sekä purjelaivan alakerrassa sijaitsevassa lastitilassa. Pommernin valtavaan lastiruumaan ahdattiin vehnäsäkkejä kuljetettavaksi Australiasta Eurooppaan. Purjelaivan seinälle heijastui vanha video Pommernin miehistöstä ja matkoista. Videosta saimme selville, että miehistö oli käytännössä koko ajan työn sekä aktiviteettien teossa. Miehistö siivosi laivaa useasti ja aktivoi itseänsä muun muassa naruhyppelyllä ja urheilulla. Joskus purjehdukset maailman ympäri olivat todella vaarallisia, ja aaltoja oli koko ajan. Laivan kapteenina toimi mm Karl Henrik Karlsson ja perämiehenä Harald Fabius. Miehistöä kokonaan Pommernilla oli 26 henkilöä.

Purjelaivan jälkeen pääsimme vielä itse merimuseoon sisälle. Museossa oli paljon vanhoja uutisia ja havainnollistavia kuvia merenkulkuun liittyen. Mieleemme erityisesti jäi merirosvolippu. Tämä merirosvolippu on harvinaista laatua, sillä aitoja merirosvolippuja maailmassa on vain kaksi. Museossa kuulimme myös merellisistä taikauskoista, joihin ihmiset ovat uskoneet vuosisatojen ajan. Pari näistä on muun muassa se, että viheltäminen ja naisen oleminen aluksessa tuottaa huonoa onnea. Katsotaan miten meidän käy!

Alusperehdytyksen jälkeen irroitimme köydet Maarianhaminan Länsi-satamassa ja suuntaamme perjantaiyön viettoon Ahvenanmeren yöhön.  Tarkoituksena on purjehtia yön aikana Ruotsin Sandhamniin. Jaamme yön vahtivuorot kolmeen eri ryhmään, joista yksi aloittaa navigoimisella, toinen jatkaa yöllä, ja kolmas aamulla.

Peppi, Nette ja Erika

4 vastausta artikkeliin “Uusi miehistö-uudet kujeet”

  1. Hyvää matkaa kakkoslegiläisille! Olkaa reippaita ja ahkeria.

  2. Oliko vahtivuoroihin herääminen vaikeaa?

  3. Viime avomeriosuudella ei itse asiassa sattuneesta syystä vahtivuorot rullanneet normaalisti 😀 Kannella oli navigoimassa siihen pystyvät ja ruokaa ei kenenkään tehnyt mieli.

Kommentit on suljettu.