Heräsimme Itämeripäivään Utössä, mistä lähdimme raikkaassa tuulessa ja vesisateessa purjehtimaan kohti Kökaria. TSYKin lukio on tehnyt hyvää työtä Itämeren puolesta jo pitkään. Koko lukiomme on mukana Itämerihaasteessa ja olemme olleet mukana aloittamassa hanketta, jossa syödään lähikalaa erilaisissa kouluruokaloissa Itämeripäivänä, ja toivottavasti useamminkin. Hanke on levinnyt laajalle, josta olemme iloisia. Tämän hankkeen avulla, pystymme poistamaan Itämerestä fosforia ja lisäksi tästä hyötyvät mm. paikalliset kalastajat.
Meitä pyydettiin myös Ylen haastatteluun. Haastattelun alussa Christiane kertoi Itämeripäivästä ja lopuksi haastateltiin merilukiomme opiskelijoita Taistoa ja Immaa. He kertoivat, miten he viettivät Itämeripäivää ja miten merilukio osallistuu Itämeren suojeluun.
Olemme koulupurjehduksemme aikana opiskelleet Itämereen liittyviä asioita. Olemme ottaneet pohjanäytteitä Ekman-laitteella ja tämän jälkeen olemme etsineet näistä eliöitä. Löysimme pohjanäytteistä leväkatkoja, merirokkoa, sini- ja liejusimpukoita. Sinisimpukat ovat Itämeren avainlaji, eli monet muut lajit ovat riippuvaisia sinisimpukoista. Sinisimpukat toimivat myös eräänlaisina vedenpuhdistamoina suodattaen Itämeren vettä. Lisäksi olemme ottaneet vesinäytteitä Limnos-laitteella. Näytteistä selvitimme mm. meriveden suolapitoisuutta eri alueilla Labquest-antureiden avulla.
Päivän päätteeksi teemme vielä pulahduksen Itämeri-päivän kunniaksi. Valitettavasti emme voineet suorittaa Itämeripäivän pulahdusta klo 18 kovan merenkäynnin vuoksi, mutta tämä myöhästyminen sallittaneen?
Heino, Joona ja Daavid
Tuo ei ole syy eikä mikään myöhästymiselle
🙂