Taistelu majakasta

Tutustuimme maanantai-iltana Bengtskärin majakkaan ja sen hienoon historiaan. Suomen korkeimmasta majakasta on muodostunut Suomen itsenäisyyden symboli. Majakka on rakennettu vuonna 1906 turvaamaan Suomenlahden merenkulkua.  Talvisodan päättäneessä Moskovan rauhansopimuksessa Suomi joutui vuokraamaan Hankoniemen Neuvostoliitolle. Erityisen merkityksellinen saaresta tuli jatkosodan aikana, kun Neuvostoliitto oli miehittänyt Hankoniemen ja Viron Paldiskin, joista se pystyi tykkitulella suojelemaan Leningradia eli nykyistä Pietaria. Majakka oli erinomaisella paikalla, Hankoniemen neuvostojoukkojen tarkkailuun. Neuvostojoukot halusivat raivata majakan pois tieltä.

Neuvostoliittolaiset rantautuivat saaren eteläpuolelle 26. heinäkuuta 1941. Saarelle tehty hyökkäys tuli suomalaisille yllätyksenä, ja viholliset huomattiin vasta, kun ne olivat jo luodolla. Bengtskärin taistelussa suomalaiset olivat pahasti altavastaajina.  Suomalaiset vetääntyivät majakkaan, mutta neuvostosotilaat saivat majakan ensimmäisen kerroksen haltuunsa, joten suomalaiset vetäytyivät sieltä taas majakan torniin. Majakan ensimmäisessä kerroksessa säilytettiin varusteita, joten suomalaiset olivat menettäneet suuren osan aseistaan.

”Mitä minä nyt teen, meillä on vain yksi käsikranaatti jäljellä”,kysyi alikersantti Bjelke haavoittuneelta Lutherilta. ”Pudota se”, Luther vastasi. Yksi hyvin pudotettu kranaatti sai neuvostoliittolaiset uskomaan, suomalaisten vahvuuteen ja ne eivät uskaltaneet nousta torniin. Suomalaisten apuvoimat lähtivät liikkeelle Örön linnakkeelta, josta myös ulkona olleita vihollisia pommitettiin karanaateilla. Suomalaisilla kesti kolme tuntia päästä rantautumisesta majakalle, johon matkaa on vain vaivaiset 50 metriä. Taistelu päättyi vasta kun yhtään taistelukuntoista vihollista ei ollut enää jäljellä.

Seuraavana päivänä majakkaa vielä pommitettiin, jolloin se kärsi materia vahinkoja, mutta myös lähes kaikki haavoittuneet kuolivat, kun pommi osui huoneeseen, johon haavoittuneet kasattiin. Taistelussa kuoli 32 suomalaista ja arviolta 36-100 neuvostoliittolaista.

Lähdimme Bengtskäriltä kohti Örön linnakesaarta klo 19.45.

Miehenpuolikkaat, David, Heino ja Joona

Yksi ajatus artikkelista “Taistelu majakasta”

  1. Olipa elävä kuvaus Bengtskärin taistelusta!

Kommentit on suljettu.