Sotaisissa tunnelmissa

Aloitimme aamun historiantunnit kävelyretkellä kaatosateessa. Örön linnakesaari kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon ja siellä elää valtavasti uhanalaisia lajeja.

Örö oli pitkään asuttamattomana, eikä sinne edes haluttu muuttaa, koska saaristossa uskottiin, että saarelle haudatut Venäjän ja Ruotsin sotilaat kummittelevat saarella.

1900-luvun alussa Venäjä pakkolunasti Örön Rosalan kyläläisiltä ja aloitti Pietari Suuren merilinnoitusketjuun kuuluvan linnoituksen rakentamisen. Venäjän Itämeren laivasto oli tuhoutunut Venäjän ja Japanin välisessä  sodassa Tyynellämerellä vuosisadan alussa. Venäjän olemattoman laivaston takia oli tärkeää linnoittaa Suomenlahti suojaksi Pietarille. Merilinjan kakkosmiehistö vieraili viime viikolla Katanpään linnakkeella, joka oli linnoitusketjun pohjoisin osa.

Örön linnoituksien rakentamisen aloittivat itäisistä maista kootut pakkotyöläiset ja Helsingin kuritushuoneelta siirretyt suomalaiset vangit vuonna 1915. Saaren läpi rakennetun rautatien kuului kuljettaa järeitä ammuksia. Rautatie on nykyään purettu. Kun suomalaisia varusmiehiä tuli saaren itsenäistymisen jälkeen, sai kaksi saaren mukulatietä nimet; Pitkä ikävä ja Lyhyt ikävä. Yhteensä mukulakivettyä tietä oli noin kuusi kilometriä. Teiden nimet syntyivät, kun varusmiehet joutuivat marssimaan teitä päästä päähän moneen kertaan.

Saari muistetaan sotilastukikohtana ja pääsimmekin käymään 12 tuuman Obuhov-tykin bunkkerissa. Aikoinaan yhtä tykkiä kohden työskenteli 66 miestä ja yhteen laukaukseen oli aikaa vain kaksi minuuttia. Siinä ajassa tykki piti ladata, tähdätä ja tiedonkulun toimia. Venäläiset rakensivat tykit osaksi Pietari Suuren merilinnoitusta. Örö oli isossa osassa Bengtskärin taistelua. Siinä taktiikkana oli ampua tykillä Hangon ja Bengtskärin väliselle merialueelle, jotta Venäjän hyökkäys Hangosta vaikeutuisi.

Tunnelma on muutenkin ollut kuin taistelutantereella. Olemme kuulleet tykin laukauksia, nähneet hävittäjiä ja joka paikassa on ollut merikadetteja sekä sota-aluksia.

Isot kiitokset Ihanalle Jennille, jonka ansiosta pääsimme tutustumaan Obuhov-tykin bunkkereihin ja Örön tarinoihin. Parakord-ranneke tulee postissa.

Pallokalat Vappu, Aleksandra ja Imma