Ristimäki

Ristimäki sijaitsee 3000 asukkaan kylässä, Kärdlassa,Hiidenmaalla. Ristimäellä on tuhansia pieniä ristejä, joita nykypäivänä turistit voivat tehdä luonnonmateriaaleista. Ensimmäiset ristit pystytettiin sinne jo keskiajan lopulla. Ristimäen legendan mukaan kaksi hääkulkuetta kohtasivat toisensa paikalla ja siitä syntyi tappelu. Toisen joukon morsian ja toisen sulhanen kuitenkin selvisivät hengissä ja tästä syntyi seka-avioliitot eestiläisten ja hiidenmaaruotsalaisten kesken.

Hiidenmaaruotsalaiset olivat Ruotsista tulleita vapaita talonpoikia, joiden vanhemmat ja isovanhemmat oli asutettu Hiidenmaan pohjoispäähän 1300-1400 luvuilla. Heidän tehtävänään oli seurata ja ohjata alueen vilkasta meriliikennettä. Paikalliset paronit yrittivät maaorjuuttaa heitä, josta syntyi luokkataistelut.

Katariina II ollessa Venäjän keisarinna Hiidenmaan ruotsalaiset pakotettiin muuttamaan Etelä-Ukrainaan. 20.8 1781 noin 1000 hiiunruotsalaista kokoontuivat Ristimäelle viimeiseen jumalanpalvelukseensa ennen karkoitusta Ukrainaan. Noin 600 pääsi perille. Paikalle syntyi kylä nimeltä Starosvetskaja, gammalsvenskby.

1929 Ruotsi ja Neuvostoliitto sopivat noin 500 Hiiunruotsalaisen paluumuutto-oikeudesta Ruotsiin. Heidät asutettiin Gotlantiin.

Pääsimme myös itse tekemään ristit Ristimäellä. Oppaamme kertoi, että jos ensikertalaiset eivät tee ristiä, elämän onni voi mennä ohi.

ristimäki

risti