Westerplatte

Merilinjaiset Westerplatten muistomerkillä. Se on pystytetty paikkaan, johon ensimmäiset laukaukset ammuttiin.
Merilinjaiset Westerplatten muistomerkillä. Se on pystytetty paikkaan, johon ensimmäiset laukaukset ammuttiin.

WESTERPLATTE

 Saavuimme 18.8 torstaina Gdanskiin ja tutustuimme kaupunkiin. Ensimmäinen kohteemme oli Westerplatte, joka on tunnettu siitä, että siellä ammuttiin toisen maailmansodan ensimmäiset laukaukset.

Puola itsenäistyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Versaillesin rauhansopimuksessa Saksa joutui luovuttamaan Puolalle ns. Puolan käytävän, jolla taattiin Puolan yhteys Itämereen. Danzigista eli nykyisestä Gdanskista tuli Kansainliiton vapaakaupunki . Tämän seurauksena Puola sai Danzigin vieressä sijaitsevan Westerplatten niemimaan , jonne se perusti 1920-luvulla sotilastukikohdan.

1.9.1939 alkoi II maailmansota Saksan hyökkäyksellä Puolaan. Sodan ensimmäiset laukaukset ammuttiin 04.47 kohti Westerplatten niemimaata.

Saksalainen sotalaiva Schlesswig_Hollstein oli saapunut Danzigiin ystävyysvierailulle, mutta tämä olikin hämäystä ja laiva alkoi ampua kohti Westerplaten sotilastukikohtaa. Laiva oli tullut Danzigiin jokea pitkin, joka oli ainoa meritie kaupunkiin. Nämä olivat toisen maailmansodan ensimmäiset laukaukset. Westerplatten niemimaa, joka sijaitsee joen toisella puolella, tietenkin vastasi tuleen ja tästä alkoi sota.

Puola oli varustellut Westerplatten huonosti sotaa varten ja Saksalla oli kivenkova hyökkäyskalusto ja –suunnitelma. Saksalla oli n.3000 sotilasta kun taas Westerplattella oli puolalaisia sotilaita vain n. 200. Ainoastaan suunnilleen puolilla Puolan sotilailla oli aseita. Tämän vuoksi Saksan ajateltiin kävelevän helposti Westerplatten yli ja valtaavan sen, mutta tehtävä osoittautuikin yllättävän vaikeaksi.

Westerplatte antautui viikon taistelun jälkeen ja Puolakin luovutti kahden viikon jälkeen. Saksalaiset miehittivät Puolaa vuoteen 1945 asti. Westerplatten sotapäällikkö Suharski halusi luovuttaa jo ennen viikkoa, mutta muut halusivat sotia, joten Suharski lukittiin sairaalahuoneeseen. Sotilaitten luovutettua Suharski lähetettiin sotaleirille, jonne hän lopulta kuoli. Hänen tuhkansa kuljetettiin Westerplatteen ja haudattiin muiden sodassa kaatuneiden viereen.

Johannes ja Niclas