Luotsin matkassa Utössä eilen

FullSizeRender (3)Lauantai aamupäivällä, kun muut olivat tutustumassa Utön majakkaan, pääsimme me neljä merilinjalaista yllättäen vierailemaan luotsikutterissa ja tutustumaan siihen tositoimissa. Olimme siis matkassa mukana, kun luotsi kuljetettiin Utön edustalla odottavaan alukseen. Laiva oli tanskalainen Tellus, joka oli parhaillaan matkalla Nynäsistä kohti Naantalia. Luotsit kertoivat meille, että alus kippareineen oli heille jo entuudestaan tuttu ja ajoi samaa reittiä usein.

Luotsin tehtävä on nousta suureen alukseen ulkosaaristossa ja ohjata se saarten läpi turvallisesti satamaan. Heidän on siis osattava kuljettaa isojakin laivoja sujuvasti pysyen aina tarkkana ja tunnettava kulkemansa alueet tarkasti. Kun kyselimme matkan aikana, luotsit kertoivat itsekin työnsä olevan ajoittain todella raskasta ja haastavaa etenkin kun sääolosuhteet ovat huonot esimerkiksi syysmyrskyissä. Laivat on saatava satamiin lähes kelissä kuin kelissä.

Itse matka luotsikutterilla oli meidän kaikkien mielestä mielenkiintoinen ja jännittävä kokemus. Kukaan meistä ei ennen ollut nähnyt luotsin kiipeävän alukseen, ja köysitikkailla kiikkuvat miehet muistuttivat meitä elokuvista. Kun miehet oli saatu turvallisesti alukseen, palasimme takaisin Utöseen kokemusta rikkaampina.

WP_20150822_008

Jessica, Arttu, Patrick ja Martti