Komentajakapteeni Olavi Arho

Ennen purjehdusta tehtävänämme oli selvittää, mihin komentajakapteeni Arho on haudattu ja mahdollisesti etsiä hauta. Tiesimme Arhon kuolleen Turussa, joten oletimme hänen olevan myös haudattu Turkuun. Selvityksemme aloitimme yhdessä historianopettaja Ala-Nissilän kanssa käymällä läpi Arhosta jo tiedossa olevia asioita. Seuraavaksi lähdimme nettiä apuna käyttäen selvittämään, miten tietyn henkilön haudan voisi löytää. Tehtävä osoittautui yllättävänkin helpoksi soitettuamme seurakuntayhtymän hautaustoimistoon. Hautaustoimiston henkilökunta pystyy pelkän henkilön nimen perusteella kertomaan tarkan hautapaikan. Jokaisella haudalla on oma ”osoitteensa”, joka kertoo mille hautausmaalle, mille linjalle, mihin neliöön ja mille riville vainaja on haudattu sekä viimeksi haudan numeron. Jouko Olavi Kaarlo Arhon haudan osoite on U 4.1.10.14.

 

Olavi Arhon hauta

 

Arhon hauta

 

 

Komentajakapteeni Jouko Olavi Kaarlo Arho syntyi Tampereella 14.12.1908 ja kuoli Turussa 27.2.1950. Hän oli ensimmäinen Suomen laivaston Mannerheim-ristin ritari ja kokonaisuudessaan ritari numero 104. Arho toimi muun muassa miinalaiva Ruotsinsalmen päällikkönä. Hänen erikoisalaansa oli miinoitus ja miinanraivaus.

Vapaussodan ylipäällikön kenraali Mannerheimin aloitteesta Suomen senaatti perusti 4.3.1918 antamallaan asetuksella Vapaudenristin suurristin, 1., 2., 3. ja 4. luokan Vapaudenristin sekä 1. ja 2. luokan Vapaudenmitalin kunniamerkit. Asetuksen mukaan päällystölle voitiin myöntää Vapaudenristin kaikkia luokkia, joista kuitenkin 2. luokka oli tarkoitettu vähintään kapteenin, 1. luokka vähintään everstin ja suurristi vähintään kenraaliluutnantin arvoiselle upseerille. Alipäällystön ja miehistön palkitsemiseen oli käytettävissä Vapaudenmitalit, mutta myös Vapaudenristin kaksi alinta luokkaa.

 

Mannerheim-risti oli itsenä ylipäällikkö Gustaf Mannerheimin ajatus. Tarkoituksena Mannerheim-ristissä on se, että se voidaan antaa ilman Vapaudenristin luokkajakoa niin kenraalille, kuin sotamiehellekin.  Mannerheim-ristin ritareita on 191 ja heistä edelleen elossa on vain ritari numero 95, Tuomas Gerdt.

Inka