Meribiologiaa

Pojat snorklaamassa näytteitä
Pojat snorklaamassa näytteitä
Lähdössä ottamaan meribiologian näytteitä Jungfruskärissä
Lähdössä ottamaan meribiologian näytteitä Jungfruskärissä

 

Olimme sukeltelemassa kapeassa salmessa Jungfruskärissä. Vesi oli hyytävää kuten ilmakin, mutta siitä huolimatta uhrasimme itsemme tieteelle ja keräsimme ämpärillisen näytteitä pohjasta.

Sukelluksellamme otimme selvää myös levävyöhykkeistä. Näytteistämme selvisi, että salmessa on runsaasti elämää. Salmen eliönäyte sisälsi seuraavia eliöitä: korvameduusa, rakkolevä, sinisimpukka, tötterösalaatti, merisätkin, ahvenvita, merirokko, levärupi ja idänsydänsimpukka. Emme havainneet ollenkaan sinileviä.

Salmessa sukeltamisen lisäksi yksi eräs ryhmämme jäsen kävi sukeltamassa Lokki purjeveneen alla ja tarkisti kölin mahdollisten vaurioiden varalta, niitä ei kuitenkaan silmään osunut.

Näkösyvyyttä olemme mitanneet Secchin-levyllä Maarianhaminassa, Kastelholmassa sekä Jungfruskärin lähettyvillä. Heikoin näkösyvyys oli Maarianhaminan itäsatamassa (0,9m) ja paras näkösyvyys oli Jungfruskärissä (5m).

Otimme myös pohjanäytteet Kastelholmasta ja Jungfruskäristä Ekmanin pohjanäytteenottimella. Kastelholmassa pohja oli lähinnä mutaa ja savea. Seasta löytyi yksi elollinen otus, harvasukasmato. Jungfruskärin pohja oli hiekkaa, joten näytteenotto epäonnistui.

Joonas, Onni, Eero, Oskari