Itämeressä elää rannikoillamme viisi simpukkalajia. Me onnistuimme löytämään näytteistämme kaikki: sinisimpukan, hietasimpukan, liejusimpukan, vaeltajasimpukan ja idänsydänsimpukan. Kaikki lajit ovat melko pieniä, koska ne eivät meren vähäsuolaisuuden takia pysty kasvamaan suuriksi.
Sinisimpukka (Mytilus edulis)
Sinisimpukat kasvavat Itämeressä noin neljän senttimetrin kokoisiksi, mutta Atlantilla ja Tyynellämerellä suurimmat yksilöt voivat kasvaa jopa 15 cm:n kokoisiksi. Simpukan kuori on sinertävänmusta tai ruskea ja se elää kasvualustaansa kiinnittyneenä. Ravintonaan sinisimpukka käyttää planktonia, jota se siivilöi ympärillään olevasta vedestä. Tunnin aikana se ehtii suodattaa noin litran vettä itsensä läpi.
Idänsydänsimpukka (Cerastoderma lamarcki)
Valkoruskeakuoriset idänsydänsimpukat kasvavat korkeintaan kolmen senttimetrin pituuteen. Simpukka elää hiekkapohjaan kaivautuneena. Sivusta katsottaessa simpukan kuorenpuolikkaat muodostavat sydämen.
Liejusimpukka ( Macoma baltica)
Liejusimpukka on Itämeren laajimmalle levinnyt simpukkalaji, koska se sietää hyvin murtovettä. Se on vaalea tai vaaleanpunertava, 1-2 cm:n kokoinen ja litteä. Liejusimpukat elävät hiekka- tai liejupohjiin kaivautuneena.
Vaeltajasimpukka (Dreissena polymorpha)
Sinisimpukkaa muistuttava vaeltajasimpukka on tullut Itämereen Kaspianmereltä ja Ural-joelta. Kuoren väri vaihtelee vaaleasta kokomustaan ja koko yhdestä senttimetristä kolmeen. Vaeltajasimpukka kiinnittyy alustaan ja hyvissä olosuhteissa muodostaa sinisimpukan tavoin tiheitä yhdyskuntia.
Hietasimpukka (Mya arenaria)
Hietasimpukka on vaalea ja kananmunan muotoinen. Se on pidempi kuin liejusimpukka, mutta elää samalla tavalla syvälle hiekkaan kaivautuneena. Sopivan paikan löydettyään hietasimpukka ei yleensä enää liiku paikaltaan.
Vilma ja Krista