Utön historiaa

WP_20130824_007Utön saarelle on rakennettu ensimmäinen majakka vuonna 1753. Majakka oli pyöreä. Majakka on Suomen vanhin majakka. Utön ensimmäisessä majakassa oli vilkkuva valo, joka saatiin aikaan peilien avulla. Vilkkuva valo ohjasi avomereltä tulevia aluksia saaristoa kohti. Majakan ulkopuolella poltettiin koria, joka näytti valoa joka puolelle majakkaa. Valot ovat samat kuin nykyisessä majakassa.

Uusi majakka rakennettiin Utön saarelle vuonna 1814. Majakka oli edellistä majakkaa matalampi ja neliskulmainen. Uusi majakka maalattiin 1860-luvulla. Värit Utön majakassa tulevat H viestilipusta, joka tarkoittaa luotsausta. Värien tarkoitus on ilmoittaa mereltä tuleville, että saarella on luotseja.  Majakan pohjoinen sivu on väritykseltään valkoinen, jotta olisi helppo tunnistaa mistä päin majakkaa tulee.

Saarella toimi armeijan linnake vuoteen 2005 asti. Armeijan alueita on ollut molemmissa päissä saarta. Saarella on monia tykkejä. Saarella ei ole koskaan ollut ammattikalastajia. Tärkeimpiä elinkeinoja ovat olleet  luotsaus ja majakanvartiointi. Nykyisin Utön tärkein elinkeino on matkailu.

Saarella on kaksi kirkkoa. Toinen kirkko on majakassa sisällä. Majakkamestari halusi kirkon saarelle, jotta voisi sivistää ja kouluttaa ihmisiä. Saaressa ei ollut pappia, joten majakkamestari saarnasi asukkaille. Saarelle rakennettiin kirkko vuonna 1909. Rahat kirkkoon saarelaiset keräsivät arpajaisten avulla. Asukkaat tekivät arpajaispalkintoja iltaisin ja myi arpoja saarelle tuleville, sekä Turkuun mennessä.

Ulkopuolisen silmin saarella näkyy asukkaiden yhteishenki. Saari on pieni kyläidylli, joka omaa mielettömän historian. Saari on ehdottomasti yksi parhaimmista paikoista saaristossa.

 

Emma Laitinen

Yksi ajatus artikkelista “Utön historiaa”

  1. Kaksi kertaa käynyt paikan päällä ja haluan käydä vastedeski.

Kommentit on suljettu.