Katanpään linnake

Historiaa Katanpään linnakkeesta ja vankilasta

 Vierailimme maanantai-iltapäivänä Katanpään linnoituksella, joka sijaitsee Lypertö-nimisellä saarella.  Historian opettajamme Christiane kertoi meille ensin saaren historiasta, jonka jälkeen saimme vapaasti kierrellä bunkkereissa ja nähdä linnakkeen raunioita. Tutustuimme myös Katanpään kivilouhoksiin ja tytöt poikkesivat Rauman merikoululaisten Fanny- nimisellä aluksella.

Katanpään linnakeketju sijaitsee Kustavin ulkosaaristossa.  Linnake kuului Venäjän puolustukseen ja se rakennettiin ensimmäisen maailmansodan aikana vuonna 1915. Venäjä oli menettänyt laivastonsa Venäjän ja Japanin sodassa 1904-1905 ja sillä oli tarve vahvistamaan puolustusta rajoilla. Erityisen tärkeää oli suojata Suomenlahden pohjukassa oleva pääkaupunki Pietari, ja ratkaisuksi tuli Suomenlahden linnoittaminen.  Linnoitusketju sai nimensä Pietari  Suuren mukaan Vähitellen linnoitusketjua laajennettiin ja sen pohjoisin osa Katanpää linnoitettiin ensimmäisen maailmansodan aikana. Linnoitusketjuun kuului lopulta Suomenlahden, Saaristomeren sekä Viron rannikkoa.

Linnoituksen rakentaminen alkoi toukokuussa 1915 ja työvoimana käytettiin muun muassa venäläisten rangaistusvankeja. Hunguusit olivat venäläisten vankeja Amurista ja Mantsuriasta.Heitä käytettiin työvoimana  linnoitusten, teiden, sekä rautateiden rakentamisessa Katanpäässä.  Hunguusit olivat pelättyjä maantie,- ja junarosvoja. Heille tyypillistä olivat pitkät hiukset ja lyhytkasvuisuus, jonka takia paikalliset luulivat heitä kiinalaisiksi naisiksi.

Suomen itsenäistymisen jälkeen, kun Venäjä ei enää hallinnut Katanpäätä, punaiset miehittivät alueen pariksi kuukaudeksi Suomen sisällissodan aikana. Linnakkeelta punaiset pystyivät hyökkäämään valkoisten kimppuun, sekä tekivät tarkastuksia heidän koteihinsa. Saksalaiset nousivat sisällissodan aikana Hangossa maihin ja osa heistä kävi myös Kustavissa päämääränään mahdollisesti Katanpää.

1920-luvulla linnakkeen isännäksi tuli rannikkotykistö.

 Turun, sekä myös muiden kaupunkien vankien määrä oli kasvussa, ja tästä syystä Katanpäähän nähtiin tilaisuus siirtää osa vangeista. Linnake vaihtui vankilaksi 1931 ja jatkoi toimintaansa vuoteen 1940 asti. Vangeiksi tuotiin kuristushuonevankeja, vankeusvankeja, pakkotyöläisiä ja sakon muuntorangaistusta sovittavia vankeja. Katanpäässä vangit työskentelivät kivilouhoksella. Kivi oli tärkeä vientituote ja sitä vietiin muun muassa Keski-Eurooppaan kaupunkien rakennustarpeisiin.

Jatkosodan aikana linnake eli hiljaiseloa ja sitä pommitettiin vain kerran. Toisen maailmansodan jälkeen vankilatoiminta lopetettiin ja se siirtyi puolustusvoimien omistukseen ja oli 1999 vuoteen asti suljettu sotilasalua. Nykyään alue on metsahallituksen hallinnassa.

 

Teksti: ilona, Viivi, Juulia