Torsti

Torstin matka merelle on mielenkiintoisten sattumuksien summa. Tähtitiedeharrastus ja Ursa vei mennessään muutamia vuosia sitten. Hän muistaa kuinka vuonna -97 katseli tähtikirkasta taivasta Puolasta Ruotsiin kulkevan laivan kannelta ja kiinnostus paikan määritykseen tähtien mukaan sekä perinteiseen merenkulkuun heräsi. Torsti on pääasiallisesti elämässään toiminut erilaisten kulttuuriprojektien ja esittävien taiteiden parissa. Osallistuttuaan Pikseliähky nimiselle digitaalisen taiteen festivaalille, hän totesi olevansa kurkkuaan myöden täynnä pikseleitä ja digitaalista teknologiaa. Festivaaleilla tapaamansa henkilön kautta hän päätyi tutustumaan Estellen toimintaan, joka on kansainvälinen kulttuurialan projekti, jossa voi yhdistää monisyisesti sekä taiteellisen että humanistisen alojen muotoja käytännön toimintaan.

Torsti meni Estelleen kameran ja videoeditin kanssa aikomuksenaan tehdä reaaliaikaista videodokumentointia Meksiko-projektista. Osallistuttuaan vähän aikaa projektiin hän huomasi Estellen tarvitsevan pätevyyskirjoilla varustettuja merimiehiä, jonka seurauksena hän opiskelee kotimaan liikenteen laivuriksi Turun Aboa maressa. Merellä Torsti on ollut puolitoista vuotta.

Torsti elättelee yhä toiveita siitä että Estelle projektin voisi saada vielä toimivaksi. Ihanteena ja toivottavasti realistisena tavoitteena on luoda kulutusyhteiskunnan ulkopuolinen elämäntapa. Merellä on väkisinkin enemmän luonnon armoilla kuin teollistuneen siviilisaation sisässä. Valitessaan tämän elämäntavan joutuu luopumaan paljosta. Monelle purjehdusharrastus on omistamista, eikä tulemista merelle, jossa sielu pääsee lepäämään.

Suhde aikaan on Torstille olennainen purjehduksessa. Purjehduksen viehättävyys liittyy myös tunteeseen siitä, kuinka luonto näyttää hirmuisemmat puolensa ja jättää kuitenkin henkiin. Tunne siitä että voi olla yhtä meren kanssa. Navigare, necesse est.

www.topey.iki.fi

Kirjoittanut haastattelun pohjalta Marja

2 vastausta artikkeliin “Torsti”

  1. Kiitos taas haastattelusta Marja. Siellä tuntuu olevan mielenkiintoisia tyyppejä miehistössä…

  2. Miehistön haastattelut ovat olleet erittäin mielenkiintoista luettavaa. Tällaisten hienojen persoonien luotsaamina nuoremme ovat saaneet tutustua monelle varmasti entuudestaan aivan vieraaseen maailmaan.

    Kiitos miehistölle ja opettajille ja kaikille tämän kurssin toteutumiseen osallistuneille!

Kommentit on suljettu.