Rastikoulutus osa 2. Mutaa (ja paljon aurinkoa)

päivämäärä 31.08.2010
aika 17.02
solmunopeus 4,5 solmua
59.56.230 pohjoista leveyttä ja 23.48.364 itäistä pituutta
ei tuule! aurinko paistaa
aallonkorkeus mitätön
Väinö kiipesi mastoon ja otti valokuvia

Pekka Leinon avustuksella etsimme elämää veden pohjasta mutakaivurilla ja vesinäytteen ottimella. Mudasta löytyi monia pohjaeläimiä, mutta vesinäyte oli tyhjää täynnä. Paljon aikaa meni toukkaa tutkiessa.

Ohjelman jälkeen kapteenimme piti kiinnostavan historiantunnin, jossa kertoi aluksen menneisyydestä hiekankuljettaja-aluksena. Köyhät saaristoilaiset rakensivat paatin puusta, koska heillä ei ollut varaa rautaan tai muihin metalleihin. Laivan köli piti tehdä suuresta ja suorasta männystä jonka pääjuuri tuli olla käyrä. Vahvasta pääjuuresta  keula saatiin tehtyä  vahvaksi. Naulat taottiin ja taotaan edelleen käsin neliön muotoisiksi  ja  uitettiin hehkuvan kuumana tervassa, jotta eivät ruostuisi. Naulat hakataan puuhun salmiakin muotoon, jotta puun syyt eivät halkeaisi. Laivan ollessa täynnä hiekkaa vesi ylsi usein kannelle asti ja saapas saattoi hörpätä vettä. Sanottiinkin että vasta toinen kannen yli menevä aalto upottaa.  Tällä hetkellä matkaamme kohti Jussaröä, aurinko paistaa ja on lystiä.

Terveisin Waltteri, Markus ja Antti

2 vastausta artikkeliin “Rastikoulutus osa 2. Mutaa (ja paljon aurinkoa)”

  1. Mitäs eläimiä siitä mudasta löytyi? Tyypillistä lajistoa? Tunnetaanko siellä pohjaeläimet paremmin kuin eri solmut?
    Kaikille terveiset!
    rehtori-Riikka

  2. Jussarö onkin paikka huima – vanha kaivossaari, sen jäljiltä autio kaupunki, suljettu sotilasalue joka on vasta avautunut ja tietty upea ulkosaariston luonto! Ja herkkusauna – onnistuttekohan kylpyyn pääsemään? Suprerikoisuus kertakaikkiaan, joita Suomessa (ehkä maailmassakin?) on vain tämä yksi.

Kommentit on suljettu.