Månadsöversikt – maj

Vårhälsning – läsårets sista månadsöversikt!

Det tuffa och förändringsfyllda läsåret 2020-21 börjar så småningom närma sig sitt slut. Året har krävt såväl styrkor och ork som kreativitet och fantasi – för att inte tala om digihopp och de olika digitala lösningarna och uppfinningar både inom fostran, undervisningen och hobbyverksamheten. Trots allt har vi klarat oss tillsammans, och kommer att göra det även i fortsättningen – samarbete ger kraft, som jag brukar säga.

Såsom står i rubriken, blir denna månadsöversikt den sista på detta läsår. Om dessa månatliga överblickar får fortsättning – det får vi se i framtiden!

I denna månadsöversikt minns vi såväl projektets egen verksamhet som olika samarbeten. I slutet av månadsöversikten finns det även ett par tips för en läsnings- och litteraturfylld sommar!


Hösten 2020 – Projektets verksamhet inledas

Åbo stads Rikta dig till läsning! -läskunnighetprojekts verksamhet började hösten 2020 då staden i våren hade fått projektfinansiering av undervisnings- och kulturministeriet. Projektets finansiering är en del av det nationella understödet som beviljades i början av året 2020. Pressmeddelandet (14.02.2020) om understödet kan läsas på ministeriets webbsida.

Startjippo – barnboksorientering

Som sagt, inleddes projektets verksamhet på hösten 2020, närmare sagt i augusti. Tidtabell och arbetstid på hösten bestod först och främst av olika möten och träffar, orientering och internalisering, planering samt kartläggning. I november 2020 lanserades projektet i form av ett startjippo, barnboksorientering. Mera om projektets startjippo kan läsas i en artikel på Läsglädje-bloggen (06.11.2020).

Kartläggning

Kartläggningen över den aktuella situationen av läskunnighet, -kultur och -intresse i småbarnspedagogiksenheter och skolor i Åbo genomfördes mellan december 2020 – februari 2021. Svaren samlades genom en Webropol-enkät. Målet med kartläggningen var att både förstärka och utveckla förefintliga, fungerande verksamhetsmodeller och kartlägga de punkter där hjälp och stöd behövs. Enkäten skickades till varje fostrare och lärare i Åbo och totalt 63 svar mottogs. Svaren har använts såväl i planering av projektets verksamhet som en del av projektets resultat och rapportering.


Våren 2021 – Ordkonstens vår

Från och med mars månadsöversikt (29.03.2021) har läskoordinatorerna i Åbo kallat projektets vår 2021 för ordkonstens vår – på goda grunder! Ordkonst, såväl som konstform som ett sätt att inspirera barn och unga till läsning, var faktiskt ett av projektets spetstema för våren 2021. Ordkonsten behandlades såväl på projektets pedagogiska eftermiddagar, tvåspråkiga webbinariedagar som på ordkonstverkstäder. Ordkonsten i sig, samt dess betydelse, möjligheter och roll i undervisningen har diskuterats mycket också i nationellt nivå under den gångna våren.

Rikta dig till läsning! -projektets primära syften är att både stödja personalen inom fostran och undervisningen med läskunnighetsarbetet, hjälpa personalen att verkställa utvecklingen av läskultur och förstärka personalens kunnande, och det var därför projektet ordnade mångsidigt olika distansevenemang, -utbildningar och -verkstäder.

Ett annat syfte med projektet är att skapa nya verksamhetsformer och överenskommelser om samarbete – t.ex. projektets pedagogiska eftermiddagar samt tvåspråkiga webbinariedagar ordnades i samarbete med En läsande kommun -nätverkets projekt Ordens symfoni i Sydvästra Finland.

Pedagogiska eftermiddagar

Pedagogiska eftermiddagar ordnades sammanlagt åtta gånger. Pedagogiska eftermiddagarna var engagerande specialistdiskussioner där specialister, forskare och författare inom barnens läskunnighet och -lust, barnböcker och -litteratur och mångspråkighet och kulturell mångfald gästade och berättade om sina arbeten samt diskuterade med deltagare. Sammanlagt nio gästspecialister samt 101 deltagare deltog i projektets pedagogiska eftermiddagar – ett stort tack till alla er för ert intresse och engagemang!

Närmare information om pedagogiska eftermiddagar och gästspecialister finns på sidan för pedagogiska eftermiddagar.

Tvåspråkiga webbinariedagar

Vårens sammanlagt två tvåspråkiga webbinariedagar ordnades på lördagar den 27 mars och den 10 april och teman för dagarna var Det slår läsgnistor om barnböckerna! respektive Kompasser till en god läskunnighet. Webbinariedagarna genomfördes distans via Teams.

Föredrag hölls av sammanlagt sju experter, forskare och specialister inom barnens läskunnighet och -lust, barnböcker och -litteratur, mångspråkighet och kulturell mångfald samt ordkonst. Föredrag inspelades. Det var totalt 132 som anmälde sig till vårens webbinariedagar.

Mera om tvåspråkiga webbinariedagar, t.ex. om föreläsare, finns på sidan för tvåspråkiga webbinariedagar. På sidan finns också länkar till de inspelade föreläsningarna.

Ordkonstverkstäder

Rikta dig till läsning! ordnade en serie ordkonstverkstäder på distans via Teams under våren 2021 (12-29.4). Verkstäderna genomfördes i samarbete med Kirjan talo – Bokens hus ry. Det ordnades verkstäder både på finska och på svenska. Deltagandet var gratis och det var två olika verkstäder som ordnades.

Verkstäderna fick positivt gensvar, även fortsättningskurser önskades. Samarbetet med verkstädernas genomförare Kirjan talo – Bokens hus ry fortsätter – närmare information om framtida planer publiceras senare på projektets blogg och webbsidor!

Närmare information om Kirjan talo – Bokens hus ry finns på Kirjan talo – Bokens hus ry:s webbsida.


Samarbete

Delad (läs)glädje är dubbel (läs)glädje! ?

Rikta dig till läsning! -projekt har samarbetat tätt med andra projekt såväl i Åbo som på nationellt nivå. Projektet har samarbetat bland annat med Åbo stadsbibliotekets projekt Ordkonst hela vägen och En läsande kommun -nätverkets projekt Ordens symfoni i Sydvästra Finland samt På läsande fot.

Projektet har medverkat även i det öppna nätverket för Finlands läskoordinatorer. I slutet av maj bådade projektet tillsammans med läskoordinatorn i Reso även upp alla läskoordinatorer från Egentliga Finland för att utbyta tankar och dela idéer samt förefintliga, fungerande verksamhetsmodeller.

Utöver olika projekten och nätverken har projektet samarbetat med olika aktörer, t.ex. Läscentrum, Läsveckan och Barnboksinstitutet. Projektet har samarbetat också med Åbo stadsbiblioteket, förstås!

Länkar till projektets samarbetsparters webbsidor finns nedan:

Tack för samarbetet – samarbete ger kraft!


Tips för en läsnings- och litteraturfylld sommar

Som jag lovade i början av månadsöversikten innehåller denna månadsöversikt även ett par tips för sommaren och en läsnings- och litteraturfylld sommar! Läs vidare för roliga och inspirerande tips!

Sommarbarnboksorientering

Rikta dig till läsning! i samarbete med Åbo stadsbibliotekets projekt Ordkonst hela vägen, En läsande kommun -nätverkets projekt Ordens symfoni i Sydvästra Finland och Åbo stadsbiblioteket ordnar en sommarbarnboksorientering runtom i Åbo 16.6-13.7.2021.

Sommarbarnboksorienteringen baserar sig på boklistor i Åbo stadsbiblioteks godnattsagopass. Sommarbarnboksorientering riktar sig först och främst till barn i dagis- och skolåldern samt barnfamiljer, men vem som helts kan delta, oavsett åldern! Orienterandet sker på egen hand och egen tid och deltagandet är gratis.

Närmare information publiceras senare på projektets webbsida – följ vårt  informerande!

(Rättigheter till tidtabell- och innehållsmässiga förändringar förbehålls.)

Ordkonstdag 6.7.2021

På sommarens och diktens dag på tisdagen den 6 juli ordnar projektet en öppen och gratis ordkonstdag för barn och barnfamiljer i Åbo. Dagen ordnas i samarbete med Kirjan talo – Bokens hus ry, Åbo stadsbibliotekets projekt Ordkonst hela vägen, Åbo stadsbiblioteket, MML och andra lokala aktörer.

Under dagen ordnas det olika funktionella, verbala och först och främst roliga uppgifter och verksamheter, coronatryggt förstås!

Närmare information publiceras senare på projektets webbsida – följ vårt informerande!

(Rättigheter till tidtabell- och innehållsmässiga förändringar förbehålls.)

Sommarskoj / Evenemang och hobbyn i Åbo på sommaren

Är du redan bekant med sidan Sommarskoj? Där finns nämligen tips för evenemang och hobbyn i Åbo på sommaren!

På sidan Sommarskoj på Åbo stads webbsida samlas evenemang och hobbyn som ordnas för barn, ungdomar och familjer i Åbo under skolornas sommarlov. Allt program ordnas på svenska. Arrangörer är Åbo stad och olika föreningar.

Mer information och till exempel kontaktuppgifter till arrangören hittar du på sidan Sommarskoj på Åbo stads webbsida.

#MuminABC

Moomin Characters har skapat två nya härliga material – Från A till Ö med Mumin: #MoominABC-utställning och #MuminABC-ordpyssel för muminfans i alla åldrar.

Allt material kan printas ut av vem som helst. Materialet är gratis.

Från a till ö med mumin

Illustrationer, ordkonst och känslor – Skriv ut våra affischer för en egen utställning och ta del av vårt pedagogiska material!

Skapa en egen utställning i daghem, skolan, biblioteket eller var som helst! Även ett pedagogiskt material kring känslor har skapats. Pedagogiskt material stödjer utställningsarbetet, men kan också användas skilt. Pedagogiska materialet riktar sig till barngrupper i åldern 6-10 år och till familjer.

#Mumin Abc-ordpyssel

Unna dig glädjen att leka med ord! – Att kunna uttrycka sig är bland det viktigaste i världen.

Glada nyheter för alla muminfans – nu kan man lösa korsord, ordjakter, och till och med ordoku (sudoku med ord) med Mumin! Gratis utskrivbara aktivitetsbladen finns på Moomin Characters webbsida. Material finns både för barn, tonåringar och vuxna.

Spelet Apparatön

Appartön är ett lärospel som stöder målen för mediekunskap och informations- och kommunikationsteknologi i Grunderna för förskoleundervisningens läroplan. Spelet kan spelas på svenska, finska och engelska, och det spelas i webbläsaren. Spelet är gratis och öppen för alla.

Närmare information om lärospelet Apparatön finns på Bibilioteken.fi.

Spelet hittas på adressen apparaattisaari.fi.


Tack för läsåret 2020-2021!

Tack för det inspirerande och läsglädjefyllda året! Glad sommar och läsglädje för alla!

Henrik Hurme, läskoordinator
Rikta dig till läsning! -projekt

PS Bekanta er med aprils månadsöversikt på finska på projektets finskspråkiga webbsida.