Månadsöversikt – mars

En vår full av ordkonst!

”Nästa morgon vaknade hela familjen på en gång. Den vaknade just som man borde vakna när våren har kommit; av ett glatt och skrällande positiv.”

Har du redan hört de gladlynta och skrällande tonerna av Too-tickis positiv? Det är ett säkert vårtecken! Hoppas du har även kommit ihåg att ställa om klockorna – låt oss se fram emot sommaren! Det ovanstående citatet är från muminboken Trollvinter av Tove Jansson.

Mycket har redan hänt i mars och ”linjerna” förblir öppna – vårens kalender fylls i rasande fart med olika intressanta webbinarier och evenemang i distans! Det är speciellt ordkonst och de olika metoderna och verksamhetsmodellerna inom ordkonsten som är temat för våren – det är därför vi läskoordinatorer vill kalla den kommande våren för ordkonstens vår!

Läs vidare för att både tänka på de litteraturfyllda svunna tiderna och få tips för den kommande våren full av ordkonst!

1. Hänt i mars

Nedan finns korta sammanfattningar av de senaste distansevenemangen av vårt eget projekt Rikta dig till läsning! samt information om samarbeten och hälsningar från andra aktörers webbinarier.

1.1 Pedagogiska eftermiddagar i mars

Författare Magdalena Hai gästade projektets pedagogiska eftermiddag på onsdagen 10/3. Utöver att berätta om sitt arbete som författare, diskuterade Magdalena bland annat olika genrers betydelse, den fria läsningens viktighet, svårigheten att sätta och följa åldersgränserna samt skräcklitteraturens faror och möjligheter.

Barn och unga tycker att det är coolt att läsa skräckböckerna! (Magdalena Hai)

På måndagen 15/3 hade vi bilderbokskonstnären Jenny Lucander som gäst i mars pedagogiska eftermiddag på svenska. Jenny diskuterade bland annat hennes egen konstnärliga bakgrund och bildernas och färgernas kraft och verkan i en bilderbok samt visade de olika metoderna som hon själv använder under sitt arbete. Det som också togs upp var den finländska och finlandssvenska litteraturen och det nordiska samarbetet.

Vilken tur att vi kan ta del av det rikssvenska litteraturutbudet som är fantastiskt, men börja med det som finns här hemma, det är skrivet och illustrerat just för oss och det är av hög kvalitet. (Jenny Lucander)

1.2 Tvåspråkig webbinariedag Det slår läsgnistor om barnböckerna!

Vilken fin och lyckad start på projektets webbinariedagar – tusen tack till dagens underbara föreläsare och fantastiska deltagare samt alla som medverkade under webbinariedagen 27/3! Ni gjorde verkligen dagen till vad den blev, det vill säga en lyckad och inspirerande upplevelse!

Dagen inleddes med föredraget Litterära priser som kompasser – Vilka barnböcker får priser och varför? av FD, doc. Mia Österlund. Under sin föreläsning diskuterade Mia både barnlitterära prisernas betydelse och juryarbetet samt den finländska, finlandssvenska och nordiska barnlitteraturens situation idag. Rätt i slutet av sitt föredrag berättade Mia att hon använder jurymetoden med sina studenter och utmanade även dagens deltagare till att pröva detta fina arbetssätt! 🙂

Varför inte skapa en egen skuggjury att upprätta sitt eget barnlitteraturpris med motiveringstexter och kanske en liten utdelningsgala, för visst är det festligt med alla de här priserna som hjälper oss att orientera oss i barnboksutgivningen! (Mia Österlund)

Efter att ha orienterat sig i barnlitteraturen och barnboksutgivningen under ledning av Mia fick deltagare en omfattande inblick i läsivern väglett av dagens andra föreläsare, PeD, doc. Juli-Anna Aerila. Juli-Anna diskuterade mångsidigt såväl forskning och teorier, metoder och verksamhetsmodeller som sin egen produktion och projekt. Avslutningsvis tog Juli-Anna upp ett inlägg av modersmålsläraren Paula Korkala och konstaterade utmärkt läsningens vikt och betydelse: Läs, därigenom kan ni förändra världen. Vissa har noll på sitt konto medan vissa har miljoner – så är det. Med nollor och miljoner menade Juli-Anna inlägget av Korkala där Korkala funderar på att om blott varje förälder i världen skulle veta att en gemensam lässtund varje kväll är värd miljoner euro på kontot: att läsa en saga till barnet = en euro på kontot.

Lukekaa, sillä voi muuttaa maailman. Osalla on tilillä nolla ja osalla miljoonia – näinhän se on. (Juli-Anna Aerila)

1.3 Samarbete ger kraft!

Rikta dig till läsning! -projekt samarbetar tätt med andra projekt i Åbo, det vill säga En läsande kommun -nätverkets projekt Ordens symfoni i Sydvästra Finland samt Åbo stadsbibliotekets projekt Ordkonst hela vägen.

Rikta dig till läsning! deltar även i nationellt samarbete kring läskunnighet och det läsfrämjande arbetet. Utöver Ordens symfoni i Sydvästra Finland medverkar vi i ett annat En läsande kommun -nätverkets projekt, nämligen På läsande fot. På läsande fot -projektet koordineras av Korsholms kommun och verksamheten koordineras av läsagent Jenny Ingman. Det senaste nätverksträffen ordnades på torsdagen 18/3.

Ett annat nationellt nätverk där Åbo stads läskoordinatorer medverkar är ett öppet nätverk för Finlands läskoordinatorer. Gruppen består av tiotals kollegor från över tio städer runtom i de sydliga städerna av landet. Den senaste nätverksträffen ordnades 18/3 av Åbo tillsammans med Esbo.

Delad (läs)glädje är dubbel (läs)glädje! 😉 Vi har både fått och gett såväl idéer som stöd i de olika nätverken. Samarbete ger kraft!

1.4 Hälsningar från webbinarier!

Olika aktörer inom fostran och utbildningen samt i det läsfrämjande arbetet har ordnat intressanta webbinarier, workshopar och utbildningar under den gångna våren. Följande finns ett par intressanta distansevenemang värd att nämna här: Pedagogiska escape rooms -workshop av Svenska nu (11/3),  Tarinatornado av Turun kaupunginkirjaston alueellinen kehittämistyö (12/3), Erten etävinkit I & II av Seinäjoki stadsbibliotek (15/3 & 22/3), Dyk ner i läsningens värld! webbinarium av Läsrörelsen når ut till kommunerna! -nätverksprojekt (16/3) samt Den nationella läskunnighetsstrategin: Presentation av resultat och metoder från läsfrämjande projekt av Läsrörelse (23/3).

De inspelade föredrag samt diaserier från evenemanget Tarinatornado 12/3 finns på webbsidan Lounais-Suomen kirjastojen extranet. De inspelade föreläsningarna samt diaserier från Läsrörelsens webbinarium 23/3 finns på Läsrörelsens webbsida.

Vi diskuterar gärna nya material, metoder och verksamhetsmodeller – ta kontakt ifall du blev intresserad av något av de ovannämnda webbinarier!


2. Tips för april

Kalender i april är fylld med olika intressanta webbinarier och distansevenemang!

Först i nedanstående listning finns program av Rikta dig till läsning! därefter kalendern fylls med andra aktörers evenemang.

2.1 Program i april av Rikta dig till läsning!

2.1.1 Tvåspråkig webbinariedag 10/4

På lördagen 10/4 kl. 10-13 ordnas den andra tvåspråkiga webbinariedagen med språk- och kulturmedveten läskunnighet och ordkonst som tema. Dagens föredrag hålls av hjärnforskare och professor i pedagogik Minna Huotilainen, forskare och pedagogie doktor Jenni Alisaari och ordkonstlärare Paola Fraboni, Maja Ottelin och Jenni Turunlahti från Kirjan talo – Bokens hus ry.

Minna Huotilainen koncentrerar sig i sitt föredrag på hjärnan och inlärning av läsning medan Jenni Alisaari kommer att diskutera hur språkligt och kulturellt ansvarsfylld pedagogik styrker läranden. Ordkonstlärarna Paola och Jenni leder i sin tur deltagare till ordkonstens inspirerande värld!

Häng med – anmäl dig via följande Webropol-enkät senast 8/4 23:59! Ifall du arbetar i Åbo stad, kom ihåg att anmäla ditt deltagande i SAP HR systemet, sökordet i självserviceportalen är kaksi.

2.1.2 Ordkonstverkstäder

Delta i ordkonstverkstäderna Kreativ läsning och Ordkonstens ABC!

Rikta dig till läsning! ordnar ordkonstverkstäder på distans via Teams 12.-29.04.2021 i samarbete med Kirjan talo – Bokens hus ry. Det ordnas verkstäder både på finska och svenska, och de svenskspråkiga verkstäderna ordnas under veckorna 16 och 17. Deltagandet är gratis men antalet deltagare är högst 25 per verkstad.

Närmare information samt tidtabell och anmälningslänkar finns på ordkonstverkstädernas sida. Hoppas vi ses på verkstäderna!

2.1.3 Pedagogiska eftermiddagar i april

Det är redan den tredje månaden i rad som pedagogiska eftermiddagar av Rikta dig till läsning! och Ordens symfoni i Sydvästra Finland ordnas – finemang! Tusen tack till alla deltagare, organisatörer och gästspecielister som har medverkat i de hittillsvarande pedagogiska eftermiddagar! Varmt välkommen också i fortsättningen!

Följande pedagogiska eftermiddagar ordnas i slutet av april med temat mångspråkighet och läskunnighet. Närmare program och tidtabell samt gästspecialister publiceras senare – följ vårt informerande på Läsglädje-blogg och projektets webbsidor!

2.2 Program av andra aktörer

2.2.1 Kirjakori 2020 -utställning och webbinarium

I Kirjakori-utställning av Barnboksinstitutet samlas barn- och ungdomsböcker som har publicerats under året 2020. Själva utställningen står fram 29.03.-21.05. Utställningen är öppen bara enligt överenskommelse.

Också en omfattande översikt över teman och statistiker över barn- och ungdomsböcker publicerade 2020 publiceras i samband med utställningen. Temana och statistikerna presenteras i ett webbinarium på tisdagen 30 mars kl. 13-15.

Närmare information om utställningen och webbinariet finns på Barnboksinstitutets webbsida.

2.2.2 Läsveckan 05.04.-11.04.2021

Läsveckan i år infaller under veckan 14 (5-11.4.) med temat Läskunnighet – en medborgarfärdighet.

Läsveckan är en årlig temavecka som ordnas av Läscentrum. Syftet med Läsveckan är att lyfta upp fakta och olika innehåll om läskunnighet och aktualiteter.

Alla kan delta i Läsveckan! Daghem och skolor kan delta i Läsveckan genom att till exempel använda sig av Läscentrums material, ordna olika evenemang och jippon eller boka en författare på ett författarbesök på distans!

Man kan anmäla sina egna evenemang och innehåll under Läsveckan via anmälningsenkät på Läsrörelsens webbsida. Läsveckanmaterial, inkluderande fritt användbara uppgifter samt affischer och bilder, finns på webbsidan för Läsveckan.

2.2.3 Ateljee modellen – glädje till läsning! läswebinar 8/4

Läsrörelsen når ut till kommunerna! -nätverksprojekt ordnar ett webbinarium Ateljee modellen – glädje till läsning! på torsdagen den 8 april kl. 15:00-18:45.

Bekanta dig med webbinariets program och anmäl dig med på webbsidan av Läsprojekt i Borgå stad.

Läsprojekt i Borgå stad ordnar även ett annat webbinarium 27/4 med ordkonst som tema. Mera information om webbinariet En äventyrsresa in i ordkonst publiceras inom kort på Läsprojekt i Borgå stad -projektets webbsida!

2.2.4 Evenemang av Barnboksinstitutet i april

Bekanta dig med evenemang av Barnboksinstitutet i april på institutets webbsida! Det är bland annat Lastenkirjakahvit (Barnbokskaffe) 15/4 och Tutkijatapaaminen (Forskarträff) 21/4 som står på schemat. I slutet av april (28/4) ordnar institutet i samarbete med Goethe-Institut webbinariet Towards a more diverse literature for children: A meeting-point and how to get started på engelska (ung. Mot mångsidigare barnlitteratur: en mötesplats för skapare). Delta gärna – gemensamma kaffestunder och aktuell forskning låter ju superbra! 🙂


Tack!

”Too-ticki stod i takdroppet och vevade i sin avigvända himmelsblå mössa, och himlen var lika blå som den och solen sken i positivets silverbeslag.” (från Trollvinter av Tove Jansson)

Såsom Too-ticki, är det dags även för oss att vända våra mössor ut och in och ta emot våren! Glad april!

Henrik Hurme,
läskoordinator

PS För alla er som inte är bekant med Too-ticki: Too-ticki går inte i vinterdvala utan bor i muminfamiljens badhus om vintrarna. Och vad beträffar mössan, har Too-ticki på sig en röd mössa som är blå inifrån, och som hon vänder ut och in på våren. Om vårarna väcker Too-ticki alla genom att spela på sitt positiv.

PS Vill du läsa mera om ordkonstens vår? Bekanta dig i så fall med mars månadsöversikt på finska på projektets finskspråkiga webbsida.