Runeberg Junior-barnlitteraturpris

Kandidaterna för Runeberg Junior-barnlitteraturpris 2021 är nu offentliggjorda!

Kandidaterna för Runeberg Junior-pris 2021 offentliggjordes torsdagen den 12 november 2020. Om priset tävlas denna gång åtta barnböcker, fyra på svenska och fyra på finska. Kandidaterna valdes av en jury bestående av chefredaktör Marko Enberg, rektor emerita Leena Stolzmann och guiden Jenny Törnroos.

I år fokuserade juryn speciellt på att välja böckerna som erbjuder resor till böckernas och berättelsernas värld. På sidorna av årets nominerade böcker får läsare resa både bakåt i tiden, till andra länder och världar samt genom olika årstider.

Kandidaterna till Runeberg Junior-priset 2021

  • Tapani Bagge, Carlos da Cruz (ill.): Rautamiehen arvoitus (Karisto)
  • Cristal Snow, Kati Vuorento (ill.): Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku (Tammi)
  • Karin Erlandsson, Peter Bergting (ill.): Nattexpressen (Schildts & Söderströms)
  • Vuokko Hurme, Reetta Niemensivu (ill.): Värikkäät. Tiukun salaisuus (Kustantamo S&S)
  • Kristina Sigunsdotter, Clara Dackenberg (ill.): Landet som icke är (Förlaget)
  • Ellen Strömberg, Elin Löf (ill.): Maggan året runt (Schildts & Söderströms)
  • Tuutikki Tolonen, Kati Vuorento (ill.): Agnes ja unien avain (WSOY)
  • Peppe Öhman, Louise Winblad (ill.): Vita lögner och höga hinder (Schildts & Söderströms)

Runeberg Junior-pris

Runeber Junior-priset instiftades först år 2017 av Borgå stad och tidningen Östnyland/KSF Media. Priset tilldelas en finsk- eller svenskspråkig barnbok som är riktad till barn i 6-9 års ålder. Syftet med priset är att främja barnens läslust. Vinnaren tilldelas ett penningpris på 10 000 euro.

Först tillsätts det en förvalsjury som har som uppgift att nominera högst tio priskandidater. Den slutliga vinnaren väljer daghemsgrupper och första- och andraklassister i Borgå. Vinnaren offentliggörs i samband med Runeberg-dagens festligheter i februari 2021 (5.2.2021).

Bekanta dig med priset på Borgå stads webbsida. Mera om årets nomineringar kan man läsa i artiklar på Svenska Yles webbsida (12.11.2020) och Västra Nylands webbsida (12.11.2020). Grunderna för nomineringar finns på Lukemos webbsida (på finska). Lukemo underhålls av Barnboksinstitutet.

Grattis till alla nominerade!

Henrik Hurme, läskoordinator


Årets Runeberg Junior-pris delades ut till boken Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting. Grattis till vinnare!