Läskoordinators hälsning!

Hej Läsglädje-bloggens läsare! Välkommen till första inlägget!

I detta inlägg kommer jag först presentera mig själv varefter jag fortsätter med att introducera själva Läskunnighet -projekt.

Vem är jag?

Jag är Henrik Hurme, språkexpert (FM) och Åbo stads läskoordinator. Jag började jobba som läskoordinator i augusti 2020.

Jag är utbildad språkexpert och filosofie magister i nordiska språk.  Jag är specieliserad på svenska och svenskspråkig litteratur, svensk språkhistoria, tidigarelagd språkundervisning och -inlärning, språkpolitik och -planering samt fonetik. Jag är en entusiastisk språkhistoriker och utöver kandidatavhandlingen och pro gradu-arbetet har jag deltagit i flera språkhistoriska översättnings- och forskningsprojekt.

Från och med 2017 har jag arbetat i olika utvecklingsprojekt inom Åbo stad och Åbo universitetet med anknytning till fostran och utbildning.

Jag är en ivrig läsare och litteraturentusiast!

Information om Läskunnighet-projekt

Läskunnighet-projekt är ett tvåårigt utvecklingsprojekt finansierad av utbildnings- och kulturministeriet. Primära syftet med projektet är  främjande, utveckling och förstärking av barnens läskunnighet, läskultur och läsintesse. Det andra syftet är att förstärka och öka samarbetet mellan småbarnspedagogik, förskoleundervisning och nybörjarundervisning samt hem, föräldrar och kulturbransch i anslutning till läskunnighet och läsning.

Jag fungerar själv som projektansvarig och projektets kontaktperson. Inom projektets verksamhet fungerar även en projektgrupp som består av samarbetspartner och experter från olika sektorer. Jag rapporterar om projektet både för finansiären och för styrgruppen. Styrgruppen består av representanter från administrationen.

Under hösten 2020 och våren 2021 kommer läskunnighetens nuvarande situation i staden kartläggas. I kartläggningen tas också hänsyn till hur läsandet och läskunnigheten stödjas i dagens läge. Under hösten arrangeras också lansering av projektet i form av en startkampanj. Närmare information om kampanjen informeras senare.

Vad gör läskoordinator?

Min arbetsbeskrivning som läskoordinator är omfattande och mångsidig. Som jag nämnde ovan fungerar jag som projektansvarig och projektets kontaktperson vilket betyder att projektets administration tillhör mina centrala arbetsuppgifter. Som läskoordinator fungerar jag som kontaktperson mellan olika aktörer samt som tutor för personal inom småbarnspedagogik, förskoleundervisning och nybörjarundervisning. Till mina arbetsuppgifter ingår också informering och kommunicering, kartläggning, planering, organisering och genomföring av olika evenemang och tillfällen samt deltagande och representering på evenemang organiserade av olika sektorer och aktörer. Besök på daghem och i skolor är en hörnsten i läskoordinaators arbete, gällande omständigheterna måste förstås ta i beaktande!

Tack läsare!

Önskar alla en riktigt skön höst! Ta hand om er!

Läsglädje för alla!

Henrik Hurme, läskoordinator