VOPS LENTOON Varsinais-Suomi!

Torstaina 30. tammikuuta 2020 pidettiin Turussa alueellinen varhennetun kielenopetuksen työpajapäivä. Osallistujia saapui Turun lisäksi Raisiosta, Kaarinasta, Paimiosta, Maskusta, Ruskolta,  Pöytyältä ja Liedosta (kaksi jopa Sveitsistä asti) yhteensä meitä oli n. 40.

Aamun avausluento vaihtui Turun kielitutoreiden, Anita Zengerin ja Pikke Syrjä-Väisäsen, vakavastiotettavaan alkupuheenvuoroon:  ”Varhennus on vakava asia! ” Klikkaa tästä, niin  kuulet, mille tutorit peukuttavat!

 

Yhtenä aamun työpajana oli Marita Kraaman (Tanssikoulu Tanssin Tahti) vetämänä tutustumistuokio  Kiddie jam -enkkutanssiin.  Tutustumistyöpajassa käytiin läpi erilaisia tervehdyksiin liittyviä lauluja, tansseja, loruja ja liikesarjoja. stä  voit lukea menetelmästä lisää, tai kurkata koulutuksia aiheesta.

 

 

Samaan aikaan toisaalla nautiskeltiin draamapajasta Pasi Varjuksen ja Krista Paavolan ohjauksessa. Pajan harjoitteet näet tästä: Draamaa varhennettuun kielenopetukseen!

Linkei -ja vinkei -työpajassa osallistujat saivat jakaa hyviä materiaali-, leikki-  ja toimintaideoita. Pajassa oli mukana kielitutor, joka mm. esitteli varhennukseen sopivaa kirjallisuutta tai omia ”tämä toimii!” – käytänteitään. Avuksi omatoimisurffailuun annettiin kaikille Turun kielitutoreiden kokoama surffiopas.  Osallistujat heittäytyivät myös hyvin kärpäslätkäkisailemaan sekä  esittämään   the-giant-turnip.satua. 

Päivi Törmälä-Rantala Moomin Language Schoolista kertoi monipuolisista näkökulmista, miksi kielenopiskelu kannattaa aloittaa mahdollisimman pienenä ja miten musiikin on tutkittu tehostavan oppimista. Pääpaino Päivin pajassa oli kuitenkin opettajien toiminnallisissa  leikkituokioissa. Kulkuvälineleikissä (ks. kuva alla) opet eivät tainneet noudattaa nopeusrajoitusta! Voit tutustua oppimissovellukseen ja tilata itsellesi näytteen toiminnallisesta leikkituokiosta täältä.  

 

Iltapäivällä tanssin ja liikkeen käyttöön kielenopetuksen menetelmänä pääsi kurkistamaan Kaisa Korpisen työpajassa, jossa mm. esitettiin säätiloja tanssin ja liikkeen avulla.  Sanat jäävät paremmin mieleen, kun ne jäävät myös lihasmuistiin, totesi eräs pajan osallistujista.

Sunny?

Koulutuspaikka, Bore-laiva, valittiin vuoden hostelliksi 2020. Eikä suotta; käytännönjärjestelyt toimivat upeasti tälläkin kertaa, ja lounasta kiiteltiin erinomaiseksi! ”Palautepallossa” ja loppuarvonnassa kehuttiin lounaan lisäksi tunnelmaa, työpajoja ja mahdollisuutta verkoistoitua varhennetun kielenopetuksen äärellä. Kiitos työpajan vetäjille ja aktiivisille osallistujille!

Opi Leikkien – Leiki Oppien – Miten se nyt menikään?

Kirjoittanut:  Anita Zenger

 

Opi Leikkien vai Leiki Oppien? That’s the question. Mutta who cares, oli nimi mikä tahansa, koska lopputulos oli sama eli hauskalla tavalla oppiminen.

Mistä olikaan kyse?

Opi Leikkien – koulutus oli KieKon v. 2019 järjestämä varhennetun kielenopetuksen tueksi räätälöity koulutus. Sen tavoitteena oli vähentää opettajien kokemaa kevyttä ahdistusta, jonka aiheuttajana oli Valtioneuvoston syksyllä 2018 tekemä päätös aloittaa A1-kielen opetus jo ensimmäiseltä luokalta viimeistään tammikuussa 2020. Itse päätöshän oli hieno ja kauan odotettu, eikä sinänsä ahdistuksen aiheuttaja, vaan aiheuttajana toimi VOPS, varhennetun kielenopetuksen opetussuunnitelma. 10 opetuksen tavoitetta (siis Teetä), tavoitteista johdetut oppimisen tavoitteet, tavoitteisiin liitetyt sisältöalueet sekä arviointi. Huh huh, vähemmästäkin opettaja saa sydämentykytystä, etenkin ellei ole aiemmin opettanut vierasta kieltä!

Kielitietoisesti kouluissa hankekaudella, vuonna 2019, järjestettiin kolme koulutusta (kaksi Turussa ja yksi Raisiossa), joihin osallistui yhteensä n.  80 innokasta opettajaa. Lisäksi OPI LEIKKIEN vieraili lähikunnissa tilauskoulutuksena iltapäivä-VESOna. Koulutuksen kesto oli 2,5-3h.

Koulutuksen aluksi tutustuttiin VOPS:n tavoitteisiin ja sisältöihin. Osallistujien alkukankeus karisi nopeasti ja VOPSista virisi aktiivinen keskustelu, jonka aikana opettajille selvisi, ettei kyse ole avaruustieteestä eikä edes ydinfysiikasta. Kyse on – kuten muittenkin oppiaineiden kohdalla – oppilaiden motivoinnista ja innostamisesta. Lisäksi kyse on pienten oppilaiden rohkaisemisesta vieraan kielen pariin: ohjata oppilasta arvostamaan omaa kielitaustaansa sekä kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta” (T2) sekä rohkaista oppilasta käyttämään kieltä monipuolisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa” (T6).

Koulutustiimin saatua vakuutettua osallistujat varhennetun kielenopetuksen vaivattomuudesta (kouluttajan näkemys) alettiin leikkiä ja oppia kieltenopetukseen soveltuvia toiminnallisia aktiviteetteja. Osa aktiviteeteista oli osallistujille entuudestaan tuttuja, mutta ajan mittaan unohtuneita.

Hello-laulun aikana osallistujat vielä ujostelivat, mutta kun kehiin heitettiin beatboxausta ja räppiä, alkoi hulvaton meno.  Pikkuoppilaitten keskuudessa suuren suosion saanut Incredibox-sovellus on mitä mainion sanaston harjoittelussa (maksuton osa on riittävä). Oppilaat ”laativat” taustabiitin, joka tekee sanaston opettelusta hauskaa. Vaarana on, että opettajalle jää tästä tuntikausien korvamato.

Koulutuksessa innostettiin käyttämään opetuksessa runsaasti musiikkia, draamaa ja liikettä. Eri kieliin tutustuessa osallistujat liikkuivat eläinten tavoin ja taustalta kuului Jaako Kulta eri kielillä. Kielen vaihtuessa osallistujat vaihtoivat eläinroolia.  Numeroita harjoiteltiin Selät vastakkain -leikillä ja läpsyttämällä 21 (leikit löytyvät Vinkkiviuhkasta).

Leikkimisen välissä osallistujat jakoivat omia ideoitaan sekä mietittiin miten eri toiminnallisia aktiviteetteja voi soveltaa tuntityöskentelyssä. Monet leikit sopivat muuhunkin kuin vieraan kielen opetukseen. Kaboom- leikkiin eräs osallistuja keksi lisätoiminnon Moobak, Kivi-Paperi-Sakset -leikki sai uuden ulottuvuuden ja Zombieta leikittäessä osallistujat aivan villiintyivät (em. leikit löytyvät myös Vinkkiviuhkasta).

Koulutuksessa vinkattiin kattavasti myös varhennettuun kielenopetukseen sopivia digivinkkejä, kurkkaa ne täältä.

Koulutuksista saatu palaute oli vaikuttavaa ja koulutustiimiä innostavaa. Uusia toiminnallisia leikkejä ja aktiviteetteja on kehitteillä. Näistä enemmän kevään 2020 koulutustilaisuuksissa. Uudistunut OPI LEIKKIEN pidetään Turussa elo-syyskuun vaihteessa 2020!

Joitakin poimintoja palautteista, jotka saattavat innostaa uusia osallistujia koulutuksiin:

  • Hyvä kokonaisuus, kiitos vielä kootusta materiaalista!
  • Hyödyllisiä vinkkejä, suoraan luokkaan käyttöön otettaviksi. Tehokas ja toiminnallinen koulutus.
  • Ihanan iloinen, salliva ja erilaiset oppijat huomioon ottava koulutus!
  • Paljon toteuttamiskelpoisia pelejä ja leikkejä huumorilla esitettynä. Leppoisa tunnelma.
  • Koulutus herätteli miettimään miten mukavaa kieltenopetus ja oppiminen voi olla!

Koulutuksen suunnittelu ja kouluttajat:

Anita Zenger, englannin ja ranskan opettaja, Vuoden Kielenopettaja 2018

Pikke Syrjä-Väisänen, luokanopettaja, alkuopetus, kaksikielinen opetus/ CLIL-luokat

Sanna Sova, luokanopettaja, ruotsinopettaja, kielikylpyopetus

Hanna-Maaria Linja-aho, luokanopettaja (kevät 2019)

Kaikkien sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi(at)turku.fi