Tuulahdus tulevasta

Kielitietoisesti kouluissa -hanke sai jatkoaikaa vuoden  loppuun . Syksyllä 2019  järjestetään vielä  kaksi tapahtumaa, joita ei keväälle saatu ajan puutteen vuoksi järjestymään: koulutus alakoulun englannin opettajille (Lukivaikeuksien tunnistaminen ja tukeminen englannin opetuksessa) sekä kielten opettajien verkostoitumispäivä (uudistunut arviointi ja toiminnalliset menetelmät kielenopetuksessa). Seuratkaa tapahtumia ja sähköpostia!

KieKo jatkuu elokuusta alkaen  Kielitutor kouluissa -hankkeena. Siinä tuetaan ensi lukuvuonna 1.-luokkalaisille englantia opettavia uuden opetussuunnitelman käyttöönotossa koulutuksin ja yhteisopettajuuden keinoin. Hanke pyrkii verkoistoitumaan alueellisesti ”Varsinais-Suomen varhentajat”.

 

Blogi päivittyy monilta osin vielä ensi lukuvuonna. Uusi lukuvuosi Turussa alkaa 15.8.2019, sen jälkeen luvassa kuulumisia jälleen.

Englannin makupaloja – Ensimmäisen luokan varhennuskokeilu Raunistulan koulussa

Neljä kuukautta englannin varhennuskokeilua on nyt takanapäin, joten on aika hieman reflektoida tuota ajanjaksoa. Varhennustunteja oli kaiken kaikkiaan 13 ja ryhmä koostui 19 ensimmäisen luokan oppilaasta. Ensimmäisellä kokoontumisella kartoitin oppilaiden sen hetkistä osaamista. Osa oli ollut mukana kielikylpytoiminnassa ennen kouluikää, joten he osasivat entuudestaan mm. värejä ja eläimiä. Jotkut taas jännittivät kielikokeilua ja melkeinpä pahoittelevaan sävyyn kertoivat, etteivät he osaa englanninkielisiä sanoja. Tärkeintä oli alusta saakka painottaa lapsille sitä, että ei tarvitse osata yhtään mitään, vaan päinvastoin, niillä tulee olemaan erittäin mukavaa, jotka oppivat jotain uutta.

Ehdottomiksi hiteiksi kielikokeilun aikana nousivat erilaiset laulut ja laululeikit. Sitä mukaa, kun niitä otti uudelleen ja uudelleen, niin lapsetkin rohkaistuivat laulamaan mukana. Netti on pullollaan erilaisia englanninkielisiä lastenlauluja, mutta itse olen tykästynyt Singing Walrus ja Pink Fong –kappaleisiin. Edelliseltä tekijältä voisin mainita sellaiset laulut kuin Counting 1-10 Song ja Rainbow Colors, joita lapset saattoivat laulaa useamman kerran peräjälkeen kyllästymättä. Pink Fongin kappale Baby Shark Dance oli sekin tykätty.

Tunneilla oli edellä mainittujen lisäksi myös paljon muita leikkejä, pelejä ja aktiviteetteja. Näistä mieleenpainuvimmaksi osoittautui Nurkkapeli, joka esiteltiin eräässä varhennuskoulutuksessa. Olin kokeillut peliä kolmannen ja viidennen luokan oppilailla erittäin suurella menestyksellä, joten halusin nähdä, saisiko siitä kielten varhennukseen ns. ”varman nakin”. Nurkkapelissä pelikenttä on neliön muotoinen ja jokaisessa kulmassa on jokin sana. Meillä sanat olivat erilaisia eläimiä, kuten dog, bird, cat ja mouse. Pelikentän keskelle menee yksi oppilas laskemaan silmät kiinni yhdestä kymmeneen englanniksi samalla kun muut pelaajat saavat liikkua kulmien välillä. Laskemisen loputtua lopetetaan liikkuminen ja sanotaan yksi sanoista. Ne pelaajat putoavat, jotka ovat kyseisen sanan kohdalla. Pelasimme Nurkkapeliä useammalla tunnilla, sillä se rohkaisi arempia oppijoita ja se oli sellainen peli, jota lapset toivoivat.

Olipa kielikokeilun aikana pari hutilyöntiäkin. Kokeilimme lasten kanssa toista peliä nimeltään Monkey Dance Game, jonka senkin olin poiminut koulutuksesta. Sääntöjen opettaminen oli hieman haastavaa ja ”virheitä” tuli niin tiuhaan tahtiin, että lapsia rupesi harmittamaan. Tiedä sitten, olisiko mieli muuttunut, jos olisimme pelanneet sitä useamman kerran. Toinen peli, josta lapset eivät innostuneet, oli Head It, Catch It –leikki, jossa heitin lapsille vuorotellen palloa ja annoin ohjeeksi joko ”head it” tai ”catch it”. Jonkin ajan kuluttua lapset saivat myös itse antaa ohjeita. Lapset kuvailivat leikkiä tylsäksi, mikä varmaan pitikin paikkansa, sillä yhdellä pallolla ja melkein kahdellakymmenellä lapsella odottelua tuli jonkin verran. Joukon olisi voinut jakaa puoliksi tai peräti kolmeenkin osaan ja kokeilla, olisiko mielipide pelistä muuttunut.

Lisäksi leikimme lasten kanssa piilotusleikkiä Hot & Cold-tyyliin eli ryhmän muut jäsenet piilottivat esineen sillä aikaa, kun yksi heistä oli luokan ulkopuolella. Piilottamisen jälkeen etsijä tuli takaisin ja muut antoivat ohjeita käyttäen sanoja ”cold”, ”warm” ja ”hot”. Toinen menestyskokeilu oli heittopeli, jossa tarvittiin numeroita. Oppilaat jaettiin neljään ryhmään ja jokaisella ryhmällä oli kolme hymynaamaa pisteillä (yksi, kaksi ja kolme pistettä) varustettuna sekä hernepusseja. Oppilaat yrittivät vuorotellen osua seinällä oleviin hymynaamoihin ja saada mahdollisimman paljon pisteitä. Oppilas, joka kolmella heitolla sai eniten pisteitä, voitti erän. Peliä on helppo varioida eteenpäin mieleisekseen.

Kielikokeilun aikana me myös piirsimme kehokuvia, pelasimme väribingoa, teimme numeroväritystehtävän ja askartelimme pääsiäiskortteja englanninkielisten pääsiäistervehdysten kera. Aivan täysin en jättänyt kirjoitettua kieltä pois, sillä oppilaat oikeastaan kaipasivatkin sitä. Jakson tavoitteeksi otin sellaisten opetus- ja oppimismenetelmien löytämisen, jotka olisivat pienille mieluisia ja joissa ei tarvitsisi hirveästi askarrella ja valmistella materiaalia. Yllä olevat ideat on kokeiltu ja todettu joko hyviksi tai potentiaalisiksi.

Teksti ja kuvat: Mira Neuvonen,  Raunistulan koulu