JUSSARÖSTA TAMMISAAREEN

Päivämäärä 1.09.2010

Aika 13:50

Tuulee lännestä, sää on epävakainen.

59. 50.253 Pohjoista pituutta

23.28.970 Läntistä leveyttä

Nopeus 5.0 kts

Aallonkorkeus 0.5 metriä

Jussarössa vietimme mielenkiintoista aikaa eilisen illan ja tämän aamun. Aika kului pääosin saaren historiaan littyvää jännityselokuvaa kuvattaessa ja muita kuvisjuttuja touhutessa. Elokuva kertoo TSYKkiläisten saapumisesta Jussaröön ja siitä kuinka he häviävät osa kerrallaan saarella vaikuttavien hurjistuneiden luonnonvoimien (4 elementtiä: vesi, tuli, maa, ilma) johdosta. Luonnonvoimia hallitsee Jussin henki, joka on jäänyt kummittelemaan aina 1200 luvulta saakkka saarelle. Marja päästää nyt pojat puikkoihin kertomaan lisää mm. Jussin legendasta:

Jussaari (ruots. Jussarö) on ulkosaariryhmä Raaseporissa entisen Tammisaaren kaupungin alueella. Siellä toimii nykyisin rajavartiolaitoksen Jussarön merivartioasema, joka oli myös huviveneilijöiden rajatarkistuspaikka. Jussaari on myös tunnettu saarien eteläpuolella sijaitsevasta Jussarön majakasta.

Saarella sijaitsi aikaisemmin kaivos, josta louhittiin rautamalmia. Toiminta lopetettiin kuitenkin kannattamattomana vuonna 1967. Saarella on tältä kaudelta vielä jäljellä suuri määrä hylättyjä,  jännittäviä asunto- ja kaupparakennuksia, jopa monikerroksisia kerrostaloja. Saarella on toiminut  1990 alkaen automaattinen rannikkosääasema.

Jussarön alkuperäinen suomalainen nimi on Jussaari. Yksi teoria nimen alkuperästä on, että saaaressa olisi kauan sitten asunut Jussi-niminen mies, joka ryösteli haaksirikkoutuneita laivoja, ja saari olisi nimetty hänen mukaansa.

Jussarössä oli erittäin isoja raiteita, joita oli aikoinaan käytetty malmin siirtämiseen. Jussarössä grillasimme eilen illalla makkaraa ja kävimme tutkimassa hylättyjä kaivosmiesten kerros- ja rivitaloja.

Tänään kävimme uimassa  ja kuvasimme (Roope, Jutta, Markus, Teemu) elokuvaan oman elementtimme (veden)  hyökkäyksen hylätyn kerrostalon vessassa. Taltioimme myös savella jääkauden muotoilemia kallionmuotoja.

Toinen ryhmä (Väinö, Antti, E-T, Aleksi, Maria, Atte) kuvasi oman elementtinsä, eli tuulen. Viime iltaiset kuvaukset eivät onnistuneet, joten he joutuivat kuvaamaan nyt päivällä uudestaan.

Nyt suuntana Tammisaari, jonne menemme syömään ja saunaan+uimaan!

Terveisin,

Teemu, Markus, Aleksi, Antti, Atte.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jussar%C3%B6

4 vastausta artikkeliin “JUSSARÖSTA TAMMISAAREEN”

  1. Hei Teemu, Markus, Aleksi, Antti ja Atte,
    voidaan katsoa tukiopetustuokio teille kun palaatte maisemiin, noihin sijaintitietoihin liittyen;)

  2. Ei kaikki sitä tarvi, vaa ne jotka ne koordinaatit siihe laitto 😉

  3. Pääseekö vanhemmat joskus näkemään näitä elokuvia? 😀

Kommentit on suljettu.