Ilta Enskärissä

Kokoonnuimme Lokin kannelle aikaan 12.00 kuuntelemaan historian opettaja Christianen pitämää historian tuntia. Christiane kertoi Ahvenanmaan perustietoja ja historiaa. Märketiä ohittaessamme meille  kerrottiin majakasta, demilitarisoinnista, autonomiasta ja asukkaista. Ahvenanmaalla asuu 29 000 ihmistä, siihen kuuluu 6 700 uniikkia saarta ja sillä on autonomia.

Suomen sodan seurauksena Ahvenanmaa liitettiin muun Suomen mukana Venäjään. Krimin sodan jälkeen vuonna 1856 Ahvenanmaa demilitarisoitiin ensimmäisen kerran eli sitä ei saanut varustaa sodankäyntiin, eikä sinne ole saanut sijoittaa armeijan joukkoja.

Kun Suomi itsenäistyi vuonna 1917, Ruotsi käytti tilannetta hyväkseen ja olisi halunnut liittää Ahvenanmaan itseensä. Myös ahvenanmaalaiset halusivat kuulua Ruotsiin. Suomi vei asian Kansainliittoon, joka päätti, että Ahvenanmaa kuuluu Suomeen, mutta saa itsehallinnon. Ahvenanmaan katsottiin olevan paremmin osa Suomea, sillä Ahvenanmaata ja Ruotsia erottaa syvä meriväylä, jossa ei ole kuin muutama saari. Suomi perusteli näyttämällä merikarttoja Suomen saaristosta, jotka osoittivat Ahvenanmaan kuuluvan Suomen matalaan saaristoon. Tänä vuonna Ahvenenmaalla on vietetty itsehallinnon 100-vuotisjuhlaa.

Nyt olemme Ahvenanmaan Enskärissä, jossa sijaitsee nykyään lakkautettu rajavartiolaitos. Saarelle rakennettiin aikoinaan kaksi tykkiasemaa, joista ensimmäinen tuhottiin demilitarisoinnin takia ja toinen jatkosodan loputtua. Jatkosodan aikainen tykkiasema oli hyvin varusteltu; siellä oli juoksuhautoja, konekivääriasemia, 21.7 km kantaman tykki ja jopa pieni kenttäsairaala. Nykyään saaren pääpiste on satamaksi muutettu entinen rajavartiolaitos, ja museorakennus jossa on tekstejä ja valokuvia jotka kertovat sota-ajasta.

Enskärissä otimme pohjanäytteitä, tutkimme rakkoleväeliöstöä  ja kävimme saunassa.

Oskar ja Samuel