Majakka maan ääressä

Kun Ruotsi menetti 1809 Suomen Venäjälle Haminan rauhassa vedettiin maan uusi raja Märketin kautta. Vuonna 1885 sinne rakennettiin majakka, joka esti monta haaksirikkoa vaarallisilla vesillä. Laivaliikenne lisääntyi 1800-luvulla teollistumisen, höyrylaivojen  ja kaupankäynnin myötä.

Majakan suunnitteli Georg Schreck. Majakan valo oli Suomen ensimmäinen, joka pyöri.  Näimme aidon alkuperäisen linssistön Maarianhaminan merimuseossa.

Majakanvartija muutti asumaan luodolle. Olot olivat hurjat, sillä luodon etelä ja pohjois suunnassa on aavaa, joten aallot ovat todella suuret ja lyövät myrskyllä luodon yli. Luodolle on rakennettu aallonmurtaja, koska aallot olivat olleet niin suuret, että vesi oli tullut keittiön ikkunasta, melkein hukuttaen majakkaväen syysmyrskyssä 1897.

Majakka rakennettiin aluksi Ruotsin puolelle, siinä uskossa, että koko luoto olisi ollut Suomen puolella. Asiaan puututtiin vuonna 1979 ja vuonna 1985 luodolle vedettiin uusi raja siten, että koko majakka on Suomen puolella. Uusi raja muistuttaa rusettia.

Hauskana yksityiskohtana rusetin tapaisen rajan takia Ruotsi on yhdessä kohtaa saarella Suomen itäpuolella.

Luoto on Suomen läntisin osa, jos ei lasketa mukaan vesialueita. Erään majakanvartijan mukaan, majakanvartioinnissa on paljon vapautta, mutta myös paljon vastuuta. Nykyisin Märketin majakkaa ylläpitää ja kunnostaa majakkaseuran jäsenet vapaaehtoistyönään. Suuret kiitokset heille majakan esittelystä ja ikimuistoisesta vierailusta saarella.

Ryhävalaat

Pietari, Rasmus ja Kalle

 

Yksi ajatus artikkelista “Majakka maan ääressä”

  1. Hieno reissu, jota on tiiviisti seurattu blogin informatiiviseten kirjoitusten välityksellä.

Kommentit on suljettu.