Merilukio Pohjanmerellä

 

Paljon onnea Merilukio!

 

C. Ala-Nissilä pakkaamassa purjeita, kuva:Väinö Leimu

Merilukio on vakiinnuttanut asemansa turkulaisten lukioiden joukossa ja täyttää tänä syksynä 10 vuotta. Vuosien työnteko ja määrätietoinen kehittämistyö näkyy myös merellä: juhlapurjehdus Shetlannin saarille Stadstraad Lehmkuhlilla onnistui hienosti. Tänä vuonna oli luontevaa opiskella purjehduksen ohella mm. Skandien ja vuonojen syntyä, kelppien rakennetta sekä viikinkien elämää ja reittejä. Retkemme suuntautui viikinkien jäljillä idästä länteen, Pohjanmeren rannalle Bergeniin ja Shetlannin saarille.

Erilaiset oppimisympäristöt ja ilmiöpohjainen oppiminen ovat olleet aina osa merilukion toimintaa. Teemme paljon töitä ulkona, merellä ja verkossa. Tänä vuonna mukana purjehduksella olivat meribiologi Heidi Arponen ja Seilin Saaristomeren tutkimuslaitoksen tutkija Katja Mäkinen. Saimme hyviä pop-up luentoja Pohjanmeren ekologiasta ja lajistosta sekä eläviä näytteitä laivan kurssisaliin. Forum Marinumin tutkijat Maija Joro, Hanna Niittymäki ja Pauli Kivistö tutustuivat käytännössä elämään vanhalla purjelaivalla ja pitivät alustuksen historiallisista purjelaivoista.

Merilukion juhlapurjehdukselle osallistui tänä vuonna 15 Aboa Maren ja Novian opiskelijaa ja henkilökuntaa. Tulevat merikapteenit saivat mm. mahdollisuuden tutustua purjelaivan navigointi-ja radiojärjestelmiin. Merilukio on tehnyt aiemminkin hyvää yhteistyötä Åboa Maren kanssa ja saanut käyttää esimerkiksi koulun laivasimulaattoreita. Tämä yhteistyö jatkuu tulevaisuudessa STEAMin puitteissa.

Merivoimat osallistui juhlapurjehdukselle lähettämällä mukaan kadetit Juuso Talvion ja Jyri Viljakaisen merisotakoulusta. Yhteistyö osoittautui erinomaiseksi ja motivoituneet sekä loistavan asenteen omaavat kadetit auttoivat merilukiolaisia turvavaljaiden pukemisessa, ohjeistuksessa ja toimivat hyvinä esimerkkinä lukiolaisille. Toivottavasti yhteistyömme Merisotakoulun kanssa jatkuu myös tulevaisuudessa.

Olemme kehittäneet koululaivapurjehduksia vuodesta 2010 alkaen ja sen koko historia on luettavissa tästä blogista. Tällä ainutlaatuisella matkalla oli mukana 43 nykyistä merilukiolaista ja 20 merilukiosta kirjoittanutta vanhaa opiskelijaa; vähintään jokaiselta vuosikurssilta yksi edustaja. Olemme opettajina ylpeitä niin nykyisistä kuin vanhoista opiskelijoista. He tekivät myös positiivisen vaikutuksen Lehmkuhlin kapteeniin ja miehistöön. Kipparin mukaan opiskelijamme suoriutuivat ennätysajassa purjeiden laskuista ja pakkauksista. Oli myös ilo nähdä miten entiset opiskelijamme ovat pärjänneet elämässään ja osa heistä on hakeutunutkin merellisille aloille.

Merilukio on osa Turun kaupungin kärkihanketta, STEAMiä, jossa edistetään ja kehitetään luonnontieteiden ja tekniikan alojen vetovoimaa Turun alueella. Me näemme työssämme, miten kiinnostus ja innostus syttyvät kentällä ja merellä, oikeita töitä tehdessä, alan asiantuntijoiden ja osaajien parissa. Merilukion seuraava 10-vuotiskausi tähyää jo kauemmas, maailman valtamerille UN Ocean Science 2021-2023  ja Agenda 2030 teemojen parissa.

 

Haluamme kiittää kaikkia mukana olleita ja omaa miehistöämme Jukka Eloa ja Valtteri Itärantaa sekä Vesman liikennettä ja Jani Jukolaa turvallisesta matkasta Turusta Bergeniin ja takaisin.

We want to warmly thank Captain Seidl and his crew for unforgettable sailing in The Nort Sea. We saw whales, shark, oil platforms in the night, cliffed coastline in Shetland, sunrise in the fjords, halo in the moonlight. We learnt a lot about the sails, rigging and the importance of everyone doing their own job to make the ship sail. Each of one is important and needed.

 

Navigare necesse est!

 

Christiane Ala-Nissilä                                          Nina Brander

Merilukion koordinaattori                                  STEAM-koordinaattori

Historian ja yhteiskuntaopin lehtori                 Biologian ja maantieteen lehtori

 

 

MERILUKION JUHLAPURJEHDUSTA OVAT TUKENEET

Aboa Mare/Novia

Forum Marinum

Merenkulun säätiö

Meriliitto

Merivoimat

Pohjola Norden

TSYKin kannatusyhdistys ry

Turun kaupunki

Turun yliopisto/Saaristomeren tutkimuslaitos

Varustamosäätiö

Nina Brander rikissä,
kuva: Väinö Leimu
Opiskelijat avaamassa upper top sailiä