Viikingit – 700-luvun somettajat

Sometusta 700-luvulla

Viikingit olivat kauppiaskansa Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta , joiden kaupparetket usein kyllä päättyivät ryöstöretkinä. Matkat olivat pitkiä purjehduksia aina Lähi-idän Arabimaihin ja Kanadan Nova Scotiaan asti. Viikingit saivat ryöstöretkillään pelkoa herättävän maineen raivoisana soturikansana. Julmien ryöstöretkien myötä syntyi nykymaailman stereotyyppinen kuva viikingeistä sarvikypärineen. Viikingit eivät kuitenkaan käyttäneet sarvellisia kypäröitä eikä niitä ole löytynyt viikinkihaudoista tai kaivauksista. On ajateltu, että ne ovat mahdollisesti olleet seremoniallisia esineitä.

Viikinki nimityksen alkuperä on epäselvä, mutta sen on ajateltu tulevan muinaisskandinavisesta sanasta ”vik”, joka tarkoittaa Oslonvuonoa ympäröivää aluetta sekä osia Pohjois-Norjassa ja Etelä-Ruotsissa. Viikingeillä oli oma mytologiansa, johon kuuluu Thor ukkosenjumala ja hänen vasaransa Mjölnir, sekä Valhalla, soturien kuoleman jälkeinen maa. Viikingit olivat vauraita kauppiaita, mutta myös sotaisia ryöstelijöitä. Heidät tunnetaan paremmin ryöstelijöinä tarinoiden ja mytologiansa vuoksi.

Riimukivet Viikinkiajalta eli n. 700-1000-luvuilta säilyneitä riimukiviä on löytynyt ja löydetään yhä paljon viikinkien entisiltä asutus-alueilta Skandinaviasta. Kiviä on löydetty myös Skandinavian ulkopuolisilta alueilta, jonne viikinkien retket ulottuivat  retkensä ulottuivat.

Riimukiviä tulkitaan viikinkien muistokirjoituksina ja tutkijoille ne toimivat tärkeinä tiedonlähteinä. Ne antavat käsityksen viikinkien elämästä, retkistä ja mytologiasta. Joitakin kiviä tulkitaan viikinkien hautakivinä ja muistokirjoituksina.  Riimukirjoituksissa olennaisena osana toimii sen muodostama figuuri, joka usein vangitsee katsojan ja herättää mielenkiinnon.

Anni-Martta, Norma, Pinja ja Venni

2 vastausta artikkeliin “Viikingit – 700-luvun somettajat”

  1. Viikinkien sarvikypärät johtunee omien teorioiden mukaan siitä, että usein renessanssi- ja keskiaikaisissa piirroksissa ja maalauksissa pakanoille piirretään usein sarvet päähän, niinkuin näkyy Turun tuomiokirkon alttarimaalauksissakin, osoittamaan, etttä he on lähempänä jääräpäisiä ja vaarallisia villieläimiä ja piruja, kun eivät usko kristilliseen jumalaan. Väkivaltaisen maineensa mukaan viikingitkin miellettiin piruiksi, joilla tuli olla sarvet päässä, ja soturi tarvitsee tietenkin kypäränkin.
    On kyllä hieno blogi täytyy sanoa.

  2. Hieno kirjoitus. Mukavaa, että pidätte tätä blogia.

Kommentit on suljettu.