Utön majakka sijaitsee Turun ulkosaaristossa Utön saarella. Ensimmäiset maininnat Utöstä on 1200-luvulta. Vasta 1500-luvulla Kustaa Vaasa määräsi saarelle laitettavaksi maston jonka huipulla oli lyhty, sillä siitä oli tehty pääväylä Turkuun. Sen jälkeen siellä on poltettu erilaisia tulia merkkeinä laivaliikenteelle 1700-luvulle asti. Majakan rakennusmääräys annettiin 1724, sitä kuitenkin alettiin rakentamaa vasta 1753. Se valmistui jo samana vuonna.
Majakan rakennus aineena käytettiin räjäytettyä harmaakiveä ja maakiveä. Tornin sydänpilaria kiersi tiiliset portaat. Tornin huippu oli 12-kulmainen raudalla katettu puurakennus. Lyhdyssä poltettiin kuutta rasvalamppua ja valoa heijastettiin neljällä kuparipeilillä. Korkeutta tornissa oli 31 metriä.
Sitä hoiti kaksi majakan vartijaa, joille rakennettiin asuin rakennus Stenhuset.
Suomen sodassa 1808-1809 sodassa majakka räjäytettiin, vain länsi-muuri majakasta jäi pystyyn. 1814 rakennettiin majakka uudelleen, tällä kertaa neli-kulmaiseksi. Muurattu kivirakennus on majakan runkona vielä nykyäänkin.
1800-luvun alkupuolella utölaiset sisustivat majakan kolmannen kerroksen kirkoksi, jossa pidettiin joka pyhä jumalanpalvelus.
Talvisodassa 1939 Utö joutui vihollisen laivasto-osaston hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäys onnistuttiin kuitenkin torjumaan. Saarelaiset olivat olleet valmiudessa räjäyttämään majakan. Sitä ei tarvinnut tehdä.
Majakka täyttää tänä vuonna 200 vuotta. Sen valotunnus on kaksi välähdystä kahdentoista sekunnin aikana. Majakka on väritykseltään valko-punainen. Se tarkoittaa, että paikalta on saatavissa luotsi. Pohjoisseinä on pelkästään valkoinen eikä majakka lähetä valosignaalia lainkaan pohjoiseen.
1947 jouluaattona Utön edustalle upposi amerikkalaisalus Park Victory. Utöläiset saivat pelastettua suurimman osan miehistöstä, kymmenen epäonnekasta merimiestä sai kuitenkin surmansa tapahtuneessa. Amerikasta lähetettiin ruokaa kiitokseksi pelastustehtävästä, jotka myytiin. Rahoilla teetettiin kymmenjalkainen kynttiläjalka muistomerkiksi menehtyneille. Se sijaitsee Utön uudemmassa kirkkorakennuksessa.
Joonas, Eero, OSkari