Väderskär, kaukainen ulkosaariston saari Ahvenanmaan pohjoisosissa on monille tuttu Myrskyluodon Maijan tarinan tapahtumapaikkana. Anni Blomqvist kuvaa kirjasarjassaan 1800-luvun elämää Myrskyluodolla. Hän kirjoittaa isotätinsä tarinaa myrskyisestä elämästä myrskyisellä saarella.
Maija (oikealta nimeltään Maria Mickelsdotter) naitetaan häneltä kysymättä Jannelle, ja pari muuttaa Myrskyluodolle. Suomessa aikuinen tytär sai päättää itse avioitumisestaan vasta 1864, jolloin asiasta säädettiin keisarillinen asetus.
Heidän elämänsä on työn tekoa, Janne kalastaa elantonsa eteen ja Maija hoitaa kotia ja lapsia. Maija opettelee tottumaan elämään saarella, ja lopulta suhde saareen on todella vahva.
Maija kuitenkin kokee suuren menetyksen kun tarinan mukaan hänen miehensä hukkuu ja jää yksin sinnittelemään Väderskärillä. Todellisen Maijan mies menehtyi oikeasti kuitenkin vatsavaivoihin, ja kirjailija onkin ottanut hukkumistapahtuman omasta elämästään, sillä Blomqvistin oma mies menehtyi hukkumalla.
Janne ja Maija olivat torppareita, eli he tekivät töitä vuokraisännälleen, jotta he saivat asua saarella. Tarinan Janne kalasti ja osuuden kalasaaliistaan hän toimitti tilallisille, jotka olivat alueet torppareiden käyttöön antaneet. Maijalla ja Jannella oli myös omia lehmiä, jotka mahdollistivat saarella lähes omavaraisen elämän. Lehmistä he saivat maitoa ja siitä voita. Lehmistä oli myös hyötyä talvella , jolloin heidän mökkinsä pääsi palamaan. Janne ja Maija menivät yöksi navettaan, sillä lehmien tuottama lämpö mahdollisti yön yli selviämisen kylmältä.
Viisiosaista Myrskyluoto-sarjaa pidetään ansiokkaana saariston elämän kuvauksena. Maija Michelsdotterr syntyy vuonna 1824 autonomian ajan Suomessa. Kirjassa kuvataan arkielämää, työtapoja erityisesti kalastusta, mutta myös historiallisia tapahtumia kuten Oolannin sotaa, nälkävuosia ja siirtolaisuutta Amerikkaan. Elämäntapa saaristossa on ajan hengen mukaan syvästi kristillinen.
Tuona aikana oli monia uskomuksia, jotka saattavat kummastuttaa nykyään ihmisiä. Esimerkiksi uskottiin teräksen oven päällä tuovan turvaa ja suojaavan pahalta. Siitä mainittiinkin katkelmassa Myrskyluodon Maijaa:
”-Tuntuu vähän omituiselta panna maata tällä lailla taivasalla, eikä ole olekaan, Maija sanoo asettuessaan pitkäkseen
Ei kai meitä täältä kukaan varasta
En minä nyt ihan varastamista tarkoittanutkaan. Mutta jos jotain pahaa voisi tulla, kun ei oviaukon päälläkään ole mitään teräksistä
Älä ajattele mitään pahoja nyt. Vaikka jos sinä luulet että teräaseista jotain hyötyä on, niin ei muuta kuin nouset ja isket kirveen ovenkamanaan, se nojaa tuolla seinään
Mutta Janne ei nouse. Maija ei tiedämiten suurta hyötyä teräksestä olisi, mutta hän tietää että sitä on oltava niiden ovien yläpuolella, josta ihmiset kulkevat.”
Konsta Grönberg ja Lauri Leimu