Jerryn, Konstan ja Emilin tutkimusmatka Väderskärillä

Otimme näytteitä Väderskärin kaakkoispuolella, kapteenimme pientä pulpettivenettä hyväksikäyttäen. Sukeltaessamme törmäsimme noin kolme kiloiseen haukeen, noin 500g ahveneen ja vielä noin 1,5kg haukeen. Näytteeksi keräsimme erilaisia leviä ja eliöitä. Näkösyvyydeksi mittasimme hulppeat 9,5 metriä! Kristallin kirkkaassa meressä oli mukava pulikoida, näytteitä keräillen.

Näytteet tutkittiin tukikohdassamme, Lokissa. Levien joukosta löysimme kolme Itämeren neljästä simpukasta. Sinisimpukoita löysimme monta. Sinisimpukat suodattavat noin litran tunnissa merivettä itsensä läpi. Itämerellä elävät sinisimpukat ovat stressaantuneita ja jäävät pienikokoisiksi, koska niillä on suolanpuutetta. Sinisimpukat saavuttavat sinisen värinsä kolmen vuoden ikäisenä.

Haaviimme kertyi myös runsas määrä leväsiiroja. Kovakuorinen leväsiira on puikulan muotoinen otus, jonka kuoren väri vaihtelee asuinpaikasta (levälajista) riippuen. Leväkotilot ovat noin 1cm mittaisia, joiden väri vaihtelee vaaleasta tummaan ja ravintona ne käyttävät levää. Myös leviä löysimme montaa eri lajia. Rakkolevä on täällä ulkosaaristossa erittäin puhdasta verrattuna sisäsaariston rakkoleviin, jonka seassa ja pinnalla kasvaa ahdinpartaa, levärupea jne. mutta täällä ne olivat erittäin puhtaita. Rakkolevä tunnetaan puhtaan vesistön merkkinä ja täällä vesi oli vähintäänkin puhdasta, ainakin rakkolevän määrästä ja yleiskunnosta päätellen. Ahdinpartaa me poimimme sukeltamalla hieman pinnan alapuolelle, kallioiseen kohtaan. Sen seasta löysimme myös suolilevää. Mitä enemmän suolilevää on ahdinparran joukossa, sitä ravinteikkaampaa vesi on.

Pidimme kapteenin venettä käytössä luvattoman kauan, josta meitä rangaistiin. Saimme kuulla kunniamme ja lisäksi tuli ylimääräinen tiskivuoro. Rangaistusta lievensi se, että näytteet olivat hyviä opettajan mielestä ja se, että näkösyvyys muistettiin mitata ihan oma-aloitteisesti. Nyt on synnit pesty ja matka saa jatkua ilman huolen häivää.

kuva

 

 

Jerry Lehtonen, Konsta Salmela ja Emil Leskinen

2 vastausta artikkeliin “Jerryn, Konstan ja Emilin tutkimusmatka Väderskärillä”

  1. Wow! Teillä on kyllä ollut aivan mahtava reissu ja tosi hyvä tuuri, että sää on ollut noin aurinkoinen.

    Oliko näkyvyys hyvä, kun sukelsitte ja näkyykö Itämeressä paljonkin rehevöitymisen merkkejä?

    Huomenna nähdään! 🙂

    -Krista

  2. Moi Krista,
    tervetuloa Maarianhaminaan! Kyllä levää ja rehevöitymisen merkkejä on matkalla ollut paljonkin. Mutta Ahvenanmaan pohjoispuolella vedet ovat kyllä tosi kirkkaita.
    Nina B

Kommentit on suljettu.