Glad Svenska veckan!

Låt oss fira Svenska veckan tillsammans!

Rikta dig till läsning! och Ordkonst hela vägen bjuder in alla läsare i Svenskfinland till Mina svenska böcker-lista och Svenska veckans läsbingo.

Mina svenska böcker (PDF)

Svenska veckans läsbingo (PDF)

Ladda ner bilderna, fyll i och dela dina svar på valfri plattform!

Kom ihåg att tagga andra läsare i ditt inlägg för att sprida läsglädje under Svenska veckan. Vi samlar även alla bidrag på @lukutaitotekojaturussa och #kulturiåbo på Instagram, tagga oss ifall du vill synas där!

Bingot och listan kan med fördel även användas i skolor, bibliotek och på andra samlingsplatser. Använd materialet på era digitala plattformar eller slå ett slag för den finlandssvenska litteraturen genom att sätta upp listorna i era fysiska utrymmen! Vad är bättre än att ta del av boktips medan en står i matkön eller umgås i allmänna utrymmen?

Läsbingot kan fungera som en läsfrämjande praktik, speciellt för de lite yngre läsarna. Försök få fyra i rad, eller samla så många rutor som möjligt! Kanske hela familjen kan ha lästävling där hemma när ni firar Svenska dagen? Bingot inspirerar inte bara till läsning utan även till det egna skapandet genom ordkonsten. Kanske ni upptäcker er inre ordkonstnär genom någon av bingo-utmaningarna?

Utmaningarna i bingobrickan är sammanställda av Meri Pulkkinen, Sani Uusitalo och Vilmä Ääri.

Glad Svenska veckan!

Önskar,

Henrik Hurme (Rikta dig till läsning!) och Lina Hassel (Ordkonst hela vägen)


Kulturveckan Svenska veckan har ordnats sedan hösten 2000. Svenska veckan arrangeras av Folktinget med finansiering från Svenska kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Svenska folkskolans vänner och Tre Smeder.

Svenska veckan 1–7.11.2021

Svenska veckan firas alltid i november i samband med Svenska dagen 6.11. I år firas Svenska dagens huvudfest i Mariehamn för att uppmärksamma Ålands 100-årsjubileum. Festen direktsänds i Yle Fem och på Yle Arenan den 6 november med start kl. 18.00. Festen arrangeras av Folktinget.

Svenska dagen 6.11.2021