TALARPRESENTATION #5 – Ordkonstpedagoger (10/4 12–13)

Låt dig inspireras av ordkonsten!

Välkommen till tvåspråkig webbinariedag Kompasser till en god läskunnighet – Hjärnan, språkmedvetenhet och ordkonst av Rikta dig till läsning! och Ordens symfoni i Sydvästra Finland på lördagen 10/4 kl. 10–13!

Anmäla dig NU via följande Webropol-enkät – anmälningen stängs nämligen idag på torsdagen 8/4 23:59!

Evenemangsanslag av tvåspråkiga webbinariedagen Kompasser till en god läskunnighet – Hjärnan, språkmedvetenhet och ordkonst av Rikta dig till läsning! och Ordens symfoni i Sydvästra Finland. På anslaget finns också bilder på webbinariedagens föreläsare Minna Huotilainen, Jenni Alisaari, Jenni Turunlahti, Paola Fraboni och Maja Ottelin. Närmare information om evenemanget finns i inlägget.
Kompasser till en god läskunnighet. (Bild på Minna Huotilainen: Otavamedia Kari Hautala 2016)

Det är dags att presentera föreläsare av webbinariedagens avslutande föredrag: Jenni Turunlahti, Paola Fraboni och Maja Ottelin. De tidigare publicerade talarpresentationerna hittar du på Läsglädje-bloggen.

12:00–13:00 Tvåspråkig föreläsning om ordkonst

del 1: Johdanto ja innoitus sanataiteeseen / Jenni Turunlahti
del 2: Låt dig inspireras av ordkonsten! / Paola Fraboni, Maja Ottelin

Lekfull ordkonst

Lördagens 10/4 tvåspråkig webbinariedag avslutas med en inspirerande tvåspråkig föreläsning om ordkonst och det är tre fantastiska ordkonstledare, Jenni Turunlahti, Paola Fraboni och Maja Ottelin, som kommer att hålla föreläsningen.

Jenni Turunlahti fungerar som ordkonstledare och fri skrivare. Hon skriver bland annat ordkonstblogget Turunlahden sanataideblogi, där det finns artiklar av Jenni om aktuell barnlitteratur, intressanta ordkonstprojekt samt ordkonst inom småbarnspedagogik. Jenni har fungerat som familjedagvårdare nästan tio år vilket har gett henne rikligt med praktisk erfarenhet inom småbarnspedagogiken. Som ordkonstpedagog är Jenni specialiserad på småbarnsordkonst samt samhälleliga och engagerade metoder. Via följande länk kan du bekanta dig med ordkonstblogget Turunlahden sanataideblogi.

Bild på Jenni Turunlahti
Jenni Turunlahti.

Paola Fraboni arbetar som ordkonstpedagog på Sydkustens ordkonstskola i Åboland där hon undervisar i ordkonst både i Pargas och Åbo. Utöver att undervisa i ordkonst för stora och små koordinerar Paola den allmänna verksamheten. Paola har tidigare arbetat som sagoberättare och med berättarkonst i flera år samt fungerat som lärare.

I sin presentation på Sydkustens ordkonstolas webbsida berättar Paola att ordkonst hör till en av de sakerna hon gärna hade varit med som barn – om det alltså hade funnits då. Att hon nu som vuxen fungerar som ordkonstledare och undervisar i ordkonst känns det enligt Paola lika roligt som om hon själv varit med som barn och ordkonsta!

Bild på Paola Fraboni.
Paola Fraboni.

Såsom Paola, arbetar även Maja Ottelin med ordkonst på Sydkustens ordkonstskola. Maja jobbar som planerare och ledande ordkonstledare och koordinerar småbarnsordkonst. Hon ansvarar också för pedagogiska material för barn i 0–12 år. Maja hämtar inspiration till roliga ordkonstövningar genom att läsa böcker. Tidigare har Maja sysslat med radionyheter, teve, barnprogram och teaterimprovisation.

Bild på Maja Ottelin.
Maja Ottelin.

Webbinariedagens tvåspråkig föreläsning om ordkonst har ordnats i samarbete med Kirjan talo – Bokens hus ry. Bokens hus är ett regionalt centrum för ordkonst och litteratur samt konstens autonomiska rum. Som regionalt centrum sysselsätter Bokens hus ordkonstledare för det allmänna arbetet inom litteraturen. Du kan bekanta dig med Bokens hus verksamhet  på föreningens webbsida. Du kan även sätta dig in i verksamheten av Sydkustens ordkonstskola på skolans webbsida.

Föreningen Bokens hus rf:s logo.


På återseende i tvåspråkig webbinariedagens tecken!

Henrik Hurme, läskoordinator
Rikta dig till läsning! -projekt