Varian rakennusalan opettajat luonnonmukaisen rakentamisen opissa 

Huhtikuun loppupuolella Vantaan ammattiopiston rakennusalan opettajat lähtivät Viroon tutustumaan kestävään rakentamiseen Eestimaaehitusessa, joka on luonnonmukaiseen ja kestävään rakentamiseen erikoistunut koulutus- ja osaamiskeskus. Koulutusta saatiin mm. entisessä tallissa. Reissussa päästiin mm. tekemään savipalloja ja savitiiliä sekä harjoittelemaan marmorointia.  

Alla matkakertomus, josta voit Varian raksaopejen lisäksi bongata ainakin aasin, haikaran ja rakennusrekisteriin päässeen luolan. 

Maanantai 17.4.2023 

Läksimme matkaan maanantaina 17.4. Ensin ylitimme Suomenlahden Tallinkin My Star laivalla ja siitä jatkoimme matkaa kohti määränpäätä. Eestimaaehitus sijaitsee Tarton alapuolella lähellä Venäjän rajaa. Pääsimme perille alkuillasta. Meitä odotti illallinen, jonka jälkeen majoituimme. Eestimaaehitus toimii vanhassa, luonnonmukaisesti kunnostetussa hevostallissa. Majoitustilana toimii Mooste Viinavabrik, jonka kartano on Etelä-Viron parhaiten säilynyt kartanoympäristö. 

Kuva 1: Lähtö. Kuvaaja: Liisa Huittinen.
Kuva 2 : Aula. Kuvaaja: Pasi Turunen
Kuva 3: Syömässä. Kuvaaja: Petri Manner
Kuva 4: Kartano. Kuvaaja: Eija Syrjälä
Kuva 5: Keskus. Kuvaaja: Eija Syrjälä

Tiistai 18.4.2023 

Tiistaina meillä oli päivä täynnä ohjelmaa aamusta iltaan. Aloitimme päivän tutustumalla toisiimme japanilaisen dorodango –taidemuodon lomassa. Eli suomeksi sanottuna pyörittelimme palloja savesta ja lopuksi kiillotimme ne shottilaseilla.  

Kuva 6: Tiistain ohjelma. Kuvaaja: Kati Grommi
Kuva 7: Pallojen tekeminen. Kuvaaja: Eija Syrjälä
Kuva 8: Savipallot. Kuvaaja: Eija Syrjälä

 

Opettajanamme oli Mikk Luht, joka on yksi Eestimaaehituksen perustajista. Meille opetettiin maaperän koostumusta ja eri maalajien ominaisuuksia. Viron maaperästä löy  tyy eri savilaatuja, joista jokaisella on erilaisia ominaisuuksia. Opettelimme myös eri luonnonkuitujen ominaisuuksia sidosaineina. Mikk esitteli meille naapuritiloissa toimivan Saviukumajan savi- ja kalkkipinnotteita. Pinnoitteet on valmistettu luonnonmukaisista materiaaleista ja värit ovat luonnollisia. 

 Käytännön harjoituksissa saimme 

  • testata erilaisten materiaalien kestävyyttä eli veto- ja puristuslujuuksia 
  • tehdä itse savitiiliä, joihin lisättiin luonnonkuituja (esim. pellava, hamppu, olki) lujuuden ja muiden ominaisuuksien parantamiseksi 
  • harjoitella seinän rappausta savilaastilla 
Kuva 9: Vetolujuus. Kuvaaja: Pasi Turunen
Kuva 10: Savitiilien tekeminen. Kuvaaja: Kati Grommi
Kuva 11: Tiilet. Kuvaaja: Kati Grommi
Kuva 12: Rappaus. Kuvaaja: Tuomas Kataja
Kuva 13: Rappaus. Kuvaaja: Kati Grommi

 

 

 

 

Keskiviikko19.4.2023 

Keskiviikko alkoi teoriaopinnoilla. Edessä oli jälleen pitkä päivä. Kävimme läpi eurooppalaisen ekorakentamisen nykytilaa ja tutustuimme myös erilaisiin valmiisiin kaupallisiin ratkaisuihin. Toinen kouluttajamme oli Helari. Hän opetti meille, miten savimateriaaleilla voidaan viimeistellä pintoja. Saimme harjoitella marmorointia käytännössä. 

Kuva 14: Marmorointi. Kuvaaja: Kati Grommi
Kuva 15: Marmorointi. Kuvaaja: Tuomas Kataja

 

Eestimaaehituksen tiloissa tehdään myös materiaalien teknistä tutkimusta ja testausta. Siellä testataan esim. Erilaisten saumausten kestävyyttä ja savirappauksen lämmönjohtavuutta jne. Tutustuimme myös erityyppisten puurakenteiden korjaus- ja lisäeristysratkaisuihin. Näimme seinäelementin, joka oli valmistettu kokonaan luonnon materiaaleista. Saksalainen Steico on Euroopan suurimpia ekologisen rakentamisen edelläkävijöitä ja tarjoaa monipuolisia luonnonmateriaaleja ja valmiita rakenneratkaisuja. Eestimaaehitus tekee tärkeää taustatyötä siihen, että valmiita ratkaisuja saadaan suunnittelijoiden käyttöön. 

Kuva16: Saumausten kestävyys. Kuvaaja: Tuomas Kataja
Kuva 17: Lämmönjohtavuus. Kuvaaja: Tuomas Kataja
Kuva 18: Seinäelementti. Kuvaaja: Kati Grommi

 

Tiiviin ohjelman lomassa ehdimme käymään Peipsjärven rannalla Venäjän rajan tuntumassa. Tällä matkalla vastaan tuli haikara! 

Kuva 19: Rannalla. Kuvaaja: Pasi Turunen
Kuva 20: Haikara. Kuvaaja: Matias Kuukauppi

 

Torstai 20.4.2023 

Torstaina paluumatkalla pääsimme pienenä yllätyksenä vierailemaan perinne- ja savirakentaja Svenin luona Paidessa. Kaikki tilan rakennukset ovat Svenin käsialaa. Sven esitteli meille rakentamaansa luolaa, jossa on perinteinen mandalakatto. Tämä luola on ainoa Viron rakennusrekisterissä oleva luola. Sven käyttää verstastaan myös koulutustilana. Maatalouden sivutuotteena syntyviä olkipaaleja käytetään eristemateriaalina. Sven on itse suunnitellut ja rakentanut lämmitysjärjestelmänsäkin. 

Kuva 21: Svenin tila. Kuvaaja: Tuomas Kataja
Kuva 22: Luola. Kuvaaja: Tuomas Kataja
Kuva 23: Luola. Kuvaaja: Tuomas Kataja
Kuva 24: Luola. Kuvaaja: Tuomas Kataja
Kuva 25: Lämmitysjärjestelmä. Kuvaaja: Tuomas Kataja

 

 

Rakentamisen lisäksi Sven pitää vaimonsa kanssa hevosterapiatilaa. Ihailimme tilan terapiaeläimiä. Tilalle oli rakennettu terapiakäyttöön labyrintti, jota kuljetaan yhdess   ä hevosen kanssa. Labyrintin kokonaispituus on 1,2 km. Talven jäljiltä labyrintti oli vielä seinätön, mutta kesällä siihen kasvaa pensaat seiniksi. 

Kuva 26: Hevoset. Kuvaaja: Tuomas Kataja
Kuva 27: Aasit. Kuvaaja: Tuomas Kataja
Kuva 28: Labyrintti. Kuvaaja: Kati Grommi
Kuva 29: Labyrintti keväällä. Kuvaaja: Tuomas Kataja

 

Varian raksatiimi kiittää KESTU-hanketta mahdollisuudesta tutustua kestävään ja luonnonmukaiseen rakentamiseen! 

Kuva 30: Raksalaisia. Kuvaaja: Eija Syrjälä

Kirjoittajat: Liisa Huittinen, Kati Grommi ja Tuomas Kataja Vantaan ammattiopisto Varian rakennusalan opettajia 

Vastuullisuuslupaukset innostivat tredulaisia yli odotusten

Osana kestävän elämäntavan huhtikuuta ja kestävän kehityksen viikkoa osallistuimme VASKI-hankkeen haastekampanjaan. Tarkoituksena oli kerätä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden lupauksia kaikilta tredulaisilta. Lupauksia kerättiin sosiaalisessa mediassa ja Tredun toimipisteissä vastuullisuuslupauspuihin. Hervannan media-ala valmisti viikkoa varten pahviset lupauspuut, ja materiaalit puihin saatiin lahjoituksena DS Smith Tampereelta.

”kohtaan kaikki yksilöinä ja edistän tasa-arvoa”

Vastuullisuuslupauksien avulla haluttiin aktivoida kaikkia tredulaisia miettimään omien tekojen vastuullisuutta. Meille Tredussa on tärkeää, että meiltä valmistuu yhteiskuntaan aktiivisia ja vastuullisia kansalaisia, kuten olemme strategiassamme luvanneet. Lisäksi halusimme olla mukana valtakunnallisesti merkittävässä haastekampanjassa ja kantaa kortemme kekoon yhteisen asian puolesta.

”I consume all food I buy”

Tredun opiskelijoiden tekemiä vastuullisuuslupauksia

Vastuullisuuslupauksien tekeminen herätti niin paljon kiinnostusta, että lupauksia halusivat huhtikuun aikana tehdä myös meillä vierailevat projektitoimijat, kansainväliset vierailijaryhmät sekä messuvieraat. Tällä hetkellä tiedossa on noin 500 vastuullisuuslupausta – ja mikä onkaan todellinen määrä? Olemme siis onnistuneet herättämään ajatuksia vastuullisuudesta, tekemään vaikuttamistyötä, verkostoitumaan ja tekemään yhdessä asioita.

”käytän bussia vaikka minulla on auto”

Vatuullisuuspuu

KEOSKI-hankkeen loppuseminaarista eväitä eteenpäin – ympäristötyö jatkuu yhdessä tekemällä

Kuulimme kehitä osaamisesi kiertotaloudessa -hankkeen (KEOSKI) loppuseminaarissa, että konkreettinen toiminta, luonnossa oppiminen ja yhteistyö ovat keinoja luoda ympäristöosaavaa arkea. Tähän olemme tarttuneet tänä keväänä ja jatkamme työtä muun muassa olemalla mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa. Tredun yksi toimipiste osallistui kampanjaan ja haastoi muut mukaan. Tällä hetkellä mukaan on ilmoittautunut jo viisi toimipistettä, ja ajatus roskien keräämisestä on tuonut mukavaa vaihtelua loppukevääseen.

“Olimme opiskelijoiden kanssa keräämässä roskia. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin. Saimme kerättyä yhteensä kolme pussillista roskia samalla kun teimme havaintoja kevään etenemisestä. Paikoitellen roskia oli runsaasti, mutta pääsääntöisesti polkujen varret olivat melko siistejä. Ehkä kampanja on innostanut muitakin roskajahtiin.“

Lue lisää kampanjasta: https://yle.fi/aihe/s/mika-miljoona-roskapussia

 

Kirjoittaja:
Pia Korhonen, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu
Lehtori, Kestävä elämäntapa koordinaattori, KESTU -hankkeen projektitoimija