Ideoita iPadille

Turun kaupungin varhaiskasvatuksen yksiköissä on käytössä monenlaisia iPadeja. Vaikka osa on jo vanhoja ja hitaita, voi niitä varhaiskasvatuksessa hyödyntää monin tavoin! iPad minit sopivat myös ihan pienempien käsiin 🙂

Tässä artikkelissa on muutamia vinkkejä iPadien perustoimintojen ja iPadissa jo valmiina olevien sovellusten käyttöön. Toiminnot, joista vinkkaamme, löytyvät suurimmasta osasta iPadeja, eivät välttämättä kuitenkaan kaikista ihan vanhimmista. Kuvissa esimerkkejä päiväkotien iPadeista.

Kamera

Kaikilla iPadeilla voi ottaa valokuvia. Mitä kuvattaisiin..? Kysytään lapsilta 🙂 Kokeilkaa myös videoimista. Kameran käytön voi yhdistää mm. kuvasuunnistukseen.

Ennen kuvaamisen aloittamista kannattaa lasten kanssa keskustella siitä, mitä saa kuvata. Saako esimerkiksi kaverista napata kuvan, ilman että on kysynyt lupaa?

suurennuslasi

Suurennuslasin saa lisättyä iPadin Ohjauskeskukseen (Asetukset -> Ohjauskeskus -> Lisää säätimiä -> Suurennuslasi). Ohjauskeskusta pääset tarkastelemaan pyyhkäisemällä iPadin oikeaa yläkulmaa (uudemmat iPadit) tai alalaidasta ylöspäin (vanhemmat iPadit). Kokeilemalla selviää kummasta paikasta ohjauskeskus löytyy. Ei 9.3. -ohjelmistoversiossa.

sanelu

iPadin sanelu-toiminto on kätevä apu esimerkiksi saduttamisessa, kun halutaan saada tarina suoraan tekstimuotoon. Sanelua voidaan käyttää esim. iPadin Muistiinpanot -sovelluksen kanssa.

    • Avaa iPadin oma Muistiinpanot -sovellus ja sieltä uusi muistiinpano oikeasta yläkulmasta (neliö, jonka päällä kynän kuva).
    • Napauta tyhjää muistiinpanokenttää. Näytön alaosaan ilmestyy näppäimistö, paina näppäimistön mikrofoni-painiketta ja sanelu käynnistyy.
    • Näytön alaosaan ilmestyy ääniraita. Paina ”valmis”, kun äänitys on valmis.
    • Lapset kertovat sadun ja kun sanelu on päällä, tarina ilmestyy tekstinä Muistiinpanojen tekstikenttään.

Sanelun saa käyttöön iPadin asetuksista (Yleiset -> Näppäimistö -> Ota sanelu käyttöön).

sanelin

Mikäli halutaan tallentaa ääntä, on iPadin oma sovellus Sanelin sopiva siihen tarkoitukseen. Sanelinta on tänä keväänä käytetty mm. lapsiryhmän lauluesitysten tallentamiseen (laulut liitetty myöhemmin osaksi iMoviella tehtyä videota). Sanelinta ei löydy 9.3. -ohjelmistoversion iPadeista.

kartat

iPadin oma Kartat -sovellus innostaa tutkimaan päiväkodin lähiympäristöä lintuperspektiivistä käsin. Missä on kartalta katsottuna  meidän lempparimetsäpaikka tai lähileikkipuisto, jonne tehtiin eväsretki eilen?

Loppuun vielä pari tärkeää seikkaa:

Muistakaa päivittää iPadeja, kun niihin tulee ilmoituksia uusista ohjelmistopäivityksistä.

Pitäkää iPadien akuissa aina virtaa, tällöin ne on helpompi ottaa käyttöön.