Sex toppböcker från Sverige
Böckerna som är listade nedan tävlade om Augustpriset Årets svenska barn- och ungdomsbok 2020.
Nedan varje verk finns även juryns motiveringar. I juryn för Årets svenska barn- och ungdomsbok satt Mia Österlund (ordf.), Marcus Barbosa Ferreira, Martin Hellström, Mia Juhlin och Amanda Stenberg.
Mera om priset finns på Augustprisets webbsida (www.augustpriset.se).
Årets vinnare av Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok är Kristina Sigunsdotter & Ester Eriksson med boken Humlan Hanssons hemligheter (Natur & Kultur)!
Och förresten, ordföranden för juryn, Mia Österlund, är docent och universitetslärare i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi.
Linda Bondestam: Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl (Berghs Förlag)
Mitt bottenliv erbjuder en humoristisk och hoppfull klimatberättelse i autofiktionsformat. En utrotningshotad salamander förundras över allt skräp som fyller havet, och sveps iväg av en tsunami förorsakad av människans klimatpåverkan. Fram träder ett ekosystem i fritt fall. Miljökatastrofen gestaltas med dov kolorism och stringent text snillrikt infogad på de välutnyttjade uppslagen. Verket visar Linda Bondestams virtuositet genom att begagna och berika bilderbokens hela repertoar.
Boken kan lånas på Vaski-biblioteken, checka bokens tillgänglighet på Vaski-databasen.
Anders Fager & Peter Bergting: Kråkorna (Natur & Kultur)
Att trauman överförs från generation till generation gestaltas som aldrig förr i serieromanen Kråkorna, där Kim, som får ärva en övergiven släktgård på landsbygden, konfronterar sitt såriga arv. Anders Fager portionerar ut texten på flera nivåer, i form av post it-lappar och röster från det förflutna. Sömlöst griper Peter Bergtings stämningsmättade bildberättande in i skildringen av att möta ett smärtsamt ursprung. Kusliga skräckelement och folktro fördjupar rörande den olust som ruvar över både Kim och läsaren.
Boken kan lånas på Vaski-biblioteken, länken till bokens sida på Vaski-databasen.
Julia Hansson: Billie, Korven och havet (Natur & Kultur)
En solsmekt dag på stranden har sällan fångats som i Billie, Korven och havet. Julia Hanssons sinnliga bilderboksdebut bågnar av strandkänsla och värme genom en makalös ljussättning som ger kroppslig igenkänning. Med bravur tecknas barnets vilja och motvilja lika finessrikt som solstrålarnas spel. Eftermiddagssolens sken framkallar badandets bestyr så att sandkornen, parasollskuggan och frottéhanddukens strävhet känns i skinnet på både den vuxna betraktaren och på det barn som likt Billie inte alltid vill kasta sig i vattnet.
Åsa Lind & Emma Virke: Kom dagen, kom natten (Lilla Piratförlaget)
Dragspelsformatet kommer till sin fulla rätt i Kom dagen, kom natten, där en dag- och en nattsida vecklas ut. Ur det lilla barnets perspektiv levandegörs en sensommardag på landet, där hjärtat pulserar i marken, solstrålar värmer och ensamhet trollas bort. Vardag övergår efterhand i dröm och i en önskan om att våga släppa sina flytkuddar. Åsa Linds lättflytande vers rymmer ett poetiskt anslag som Emma Virkes perspektivrika illustrationer känsligt fördjupar. Hyllningen till en sinnlig barndomsvärld och nordisk sommar, och till själva bilderboksformatet, hänför.
Boken kan lånas på Vaski-biblioteken, checka bokens tillgänglighet på Vaski-databasen.
Verket av Lind & Virke nämndes även på oktobers månadsöversikt på Läsglädje-bloggen (26.10.2020)!
Kristina Sigunsdotter & Ester Eriksson: Humlan Hanssons hemligheter (Natur & Kultur)
Balansakten mellan existentiell smärta och humor är kongenial i Humlan Hanssons hemligheter. Den avväpnande berättelsen om bästissvek och växtvärk kickstartar i dagboksformat. Kristina Sigunsdotters text är skruvad och sällsynt levande. Ester Eriksson excellerar i svärta, i illustrationer som fångar Humlans konstnärssjäl. Här har hästtjejerna faktiskt hästhuvud, och den psykiskt sjuka fasterns konstnärskap ger relief åt Humlans tillvaro i ett text- och bildsamarbete som bjuder på vrålskratt och hjärtenyp.
Boken kan lånas på Vaski-biblioteken, länken till bokens sida på Vaski-databasen.
Årets vinnare.
Alma Thörn: Alltid hejdå (Galago)
Alma Thörns självbiografiska debut handlar om att längta hem innan man farit, tvingas välja mellan människor man älskar och om att alltid behöva säga hejdå. Med bildberättelsens medel fångas lyhört känslan av hemlängtan och otillräcklighet över generationsgränserna. En tolvårig Alma slits mellan sin mamma och pappa, likt hennes mamma gjorde trettio år tidigare. Gråskala och sepia går omlott för att markera de tidslager som återges med fullständig tonträff. Alltid hejdå är en serieroman sedd genom barnets ögon som skär i hjärtat och ger en varm kram på samma gång.
Boken kan lånas på Vaski-biblioteken, kolla bokens tillgänglighet på Vaski-databasen.