TAI:s mål för hållbar utveckling
Åbo yrkesinstitut vill ta hänsyn till den hållbara utvecklingen och göra den till en allt större del av institutets vardag. TAI:s verksamhetskultur för hållbar utveckling har utvecklats inom projektet KESTU – Kestävän tulevaisuuden ammattilaiset (2022–2023).
Inom KESTU-projektet skapades TAI:s hållbarhetsplan där man beskriver TAI:s hållbarhetsmål och årliga åtgärder för att uppnå målen.
Målen och åtgärderna presenteras i en interaktiv presentation som du kan öppna genom att klicka på vidstående bild. Du kommer också till presentationen via hållbarhetssidan på TAI:s webbplats. Genom att klicka på knapparna i presentationen kan du bekanta dig med åtgärderna för varje år och de mål som TAI siktar mot före 2027.
Länk till den interaktiva bilden på ThingLink:
https://www.thinglink.com/card/1712797647015773028
TAI:s hållbarhetsmål enligt tema
Verksamhetskultur
- Verksamhetskulturen har målmedvetet anpassats till hållbarhetsmålen
- Den hållbara utvecklingen leds och styrs koordinerat och tillräckliga resurser har reserverats för den
- Åtgärderna för hållbar utveckling och deras effekter följs upp regelbundet och systematiskt och uppdateras vid behov
- Principerna för hållbar utveckling syns i TAI:s externa och interna kommunikation
Undervisning och studerande
- Hållbar utveckling ingår i all yrkesutbildning
- Hållbarhetsundervisningen är jämlik och likadan för alla studerande
- Studerandena deltar i beslutsfattandet och planeringen av åtgärder
Personalens kompetens
- Personalens kompetens i hållbar utveckling utvecklas systematiskt
- Man säkerställer att hela personalen har minst baskompetens i hållbarhetsteman
Partnerskap
- Läroanstalten har samarbetspartner för hållbar utveckling i flera olika branscher
- Olika branscher gör branschspecifikt samarbete med föregångarföretag
Koldioxidvishet
- Läroanstalten är medveten om sin klimatpåverkan
- Läroanstaltens klimatpåverkan minskas genom motiverade åtgärder
- I planeringen av det kommande TAITO-campuset beaktas energieffektivitet, koldioxidvishet och principerna för cirkulär ekonomi
Mat
Målen för TAI:s och KOPA:s mattjänster:
- Ökning av antalet studerande som äter
- Ökning av studerandenas delaktighet med hjälp av matråd och enkäter
- Tillgång till information i realtid för måltidstjänsterna om antalet studerande som är på plats
- Daglig uppföljning av svinn och kommunikation om svinn till matgästerna
- Informering om koldioxidavtrycket med hjälp av markeringar i matsedeln och uppställande av mål för minskning av koldioxidavtrycket
- Ökad användning av växtbaserad mat med hjälp av s.k. hybridrecept
- Utveckling av vegetarisk mat utifrån respons från studerandena
- Fler fiskrätter på studerandemattjänsternas matsedel
Transportmedel
Mål:
- Ökning av andelen skol- och arbetsresor som färdas med muskelkraft och kollektivtrafik
- Markerad cykelparkering vid varje skolbyggnad med möjlighet till ramlåsning
- Ökning av studerandenas och personalens medvetenhet om miljökonsekvenserna av trafik och olika färdsätt samt trafiksäkerheten
- Information till personalen och studerandena om var busshållplatser, cykelparkeringar och färdleder finns
- Säkerställande av att trafikreglerna följs och förbättring av trafiksäkerheten i närheten av skolbyggnader
Energi och vatten
Mål:
- Minskning av energiförbrukningen i skolbyggnader och därmed minskning av TAI:s koldioxidavtryck med motiverade och kostnadseffektiva åtgärder
- Minimering av vattenförbrukningen i skolbyggnader
- Säkerställande av energieffektiviteten och koldioxidsnålheten på det kommande TAITO-campuset
- Utnyttjande av förnybara energikällor i mån av möjlighet
- Ökning av studerandenas förståelse av energi- och vattenförbrukningens betydelse för miljön
Avfallshantering
Mål:
- Minimering av mängden avfall som uppkommer i undervisningen
- Sortering av allt avfall som uppkommer i TAI:s skolbyggnader och i undervisningen enligt kraven i avfallshanteringsbestämmelserna och avfallshanteringslagstiftningen
Sammanfattning: mål
- TAI har ställt upp mål på längre och kortare sikt, med vilka TAI strävar efter att utveckla sin egen verksamhet så att den blir hållbarare.
- Hållbarhetsmålen gäller TAI:s verksamhetskultur, undervisning, personal, partnerskap och koldioxidvishet.
- Alla som arbetar och studerar vid TAI ska beakta hållbarhetsmålen och följa dem.