Biologian ja maantieteen opettaja Maria Pirinen, Vihdin lukio

Olen antanut BI2-kurssilla ensimmäiseksi pohdintatehtäväksi kirjoittaa post it-lappuun lapsesi tulevaisuuden utopia/dystopiaviestin sinulle, vanhemmalle. Lapsesi on ihmetellyt koulumatkallaan jotain ja liimannut lapun jääkaapin oveen odottamaan kotiinpaluutasi.

Opiskelija jää tunnin loputtua luokan perälle pakkaamaan hitaasti reppuaan – se on usein merkki siitä, että haluaa jäädä open kanssa juttelemaan.

Kuule ope, ei mulla ole iloja on vain murheita tulevaisuudesta ja ne ei mahdu noin pienelle lapulle. Paitsi, että on tää kaikki, niin se vasta ahdistaa, kun me ollaan ne, jotka joutuu siivoamaan tämän kaiken pois.

Riittämättömyyden tunne iskee opeenkin: pitää tehdä vielä enemmän, pitää helpottaa tätä ahdistusta.

Maantieteen Geomedia-kurssilla teimme keväällä 2018 osallistumis- ja vaikuttamisprojektin yhdessä Vihdin kunnan kanssa. Tähän samaan saumaan osui ArcGisOnlinen pilotointitprojekti, johon innolla tartuin, joten paikkatiedon visualisointi oli ihan kuuminta hottia.

Teimme karttaesityksen joukkoliikenteen palvelulupauksesta kunnanhallitukselle, uuden asuinalueen palveluesittelyn ja tutkimme Nummelan vaaranpaikkoja ja viihtyisyyttä. Opiskelijat tykkäsivät, kunnan päättäjät tykkäsivät ja opekin oli tyytyväinen.

Tapasimme kuntatiimimme kanssa tammikuussa 2019 aloittaaksemme uuden projektin. Aiheeksi valikoitui nopeasti nuorten ilmastoahdistuksen vähentäminen.

Open ilmasto-opas tarjosi miltei valmiin konseptin pyöräilyvaikuttamisesta.

  • Miksi nuoret pyöräilevät niin vähän?
  • Voisimmeko lisätä pyöräilyä kouluun?
  • Kuinka paljon päästöt vähenisivät, jos autoliikenne vähenisi?
  • Mitä päättäjät tekisivät kuullessaan nuorten mielipiteet?
  • Saisimmeko aikaan päätöksiä #fridaysforfuture-hengessä?

Vihdin lukio sijaitsee Nummelanharjulla Hanko-Hyvinkää-tien ja Nummelan keskustan välissä. Koulukeskuksessa on myös yläkoulu. Yhteensä lukiossa ja yläkoulussa on opiskelijoita ja henkilökuntaa n. 1000. Aamuruuhkat ovat valtavat: henkilöautorinki pyörii saattoliikenneväylällä reippaasti yli kymmenen minuuttia.

Tilanne tulee vielä pahenemaan, kun ELY-keskus sulkee kesällä 2019 Hiidenvedentien liittymän Hanko-Hyvinkää-tieltä sen vaarallisuuden vuoksi. Kaikki autoliikenne tulee sen jälkeen kulkemaan Nummelan keskustan kautta.

Kuinka moni meistä voisi tulla kouluun/töihin muuten kuin autolla?

Mitä siis teemme? Kyselyt ilmastonmuutoksesta ja pyöräilytottumuksista, Nummelan pyöräparkkien – niin koulussa kuin markettien pihoilla – ja pyöräteiden kartoitus.

Kaikki tämä tieto, tilastot, graafit ja kartat yhdistetään ArcGisOnlinen tarinakartoiksi. Tulokset ja nuorten terveiset – utopiat ja dystopiatkin – viedään kunnanvaltuuston kokoukseen 3.6.19.

Jätetään viesti jääkaapin oveen. Nyt.

 

Katso Vihdin nuorten vaikuttamisprojekti Kokeilun paikasta nimellä Nuoret ilmastonmuuttajat.