Yleisimmin käytetyt paikkatietopalvelut kouluissa

 

ArcGIS online

ArcGIS Online on selainpohjainen paikkatieto-ohjelmisto karttojen ja sovellusten tekemiseen sekä tiedon analysointiin ja visualisointiin. Palvelu sisältää kattavan aineistopankin ja suuren määrän sekä paikallisia että globaaleja aineistoja, joita voidaan hyödyntää omien karttojen ja sovellusten tekemisessä. Käyttäjät voivat tuoda palveluun myös omia aineistojaan, jotka ovat edelleen muokattavissa ja jaettavissa ohjelman avulla.

Palvelu soveltuu käytettäväksi perusopetuksessa ja erityisesti lukiokoulutuksessa.

ArcGISiin voit kerätä mobiilisti tietoja ulkona Collectorilla. Ohje Collectorin käyttöön tästä. 

Ohjeistus karttapohjaisen kyselytutkimuksen toteuttamiseen kouluille maksuttomalla Survey123 -sovelluksella. Katso myös esimerkki paikkatiedon hyödyntämisestä tutkimuksen tekemiseen pohjois-irlantilaisessa koulussa:

ArcGIS Online lukion maantieteen opetuksessa. Video Youtubessa. (18 min 30 s.).

 

PaikkaOppi

Uudistuva PaikkaOppi on entistä varmatoimisempi ja helpompi käyttää. Se soveltuu paikkatiedon perusteiden opiskeluun perusopetuksessa. Yhteisesti muokattavia karttoja on helppo jakaa luokka- ja koulurajat ylittäen. Palvelu toimii selaimen kautta kännykällä, tabletilla ja läppärillä sekä sisällä että ulkona.

Power point -ohje käyttöön

Mikä PaikkaOpissa muuttuu? Videolla PaikkaOpin koordinaattori kertoo uuden palvelun kehittämisestä. Videon pituus n. 8 minuuttia.

Webinaaritallenne uudistetun PaikkaOpin käyttöönotosta. Pituus 38 minuuttia.

 

Paikkatietoikkuna

Maanmittauslaitoksen karttapalvelussa voit esimerkiksi katsella eri organisaatioiden paikkatietoja, luoda teemakarttoja ja julkaista kartan omilla verkkosivuillasi. Palvelu soveltuu yläkouluun ja lukiokäyttöön.

Paikkatietoikkunan käytön perusteet. Videotallenne webinaarista 29.11.2018. (n. 50 min.)

Aiheena Maanmittauslaitoksen aineistot Paikkatietoikkunassa, omien aineistojen tuonti, oman kartan luominen ja Paikkatietoikkunassa luodun kartan julkaisu omalla verkkosivulla.

Paikkatietoikkunan perusteet. Tallenne webinaarista 3.4.2019 (35 min.)

Tässä webinaarissa Ari Öysti Maanmittauslaitokselta kertoo Paikkatietoikkunan perustoiminnoista, ”Teemakartat” toiminnosta ja ”Analyysi” toiminnoista.

Video rinnevarjostusaineiston hakemisesta ja karttatasojen katselemisesta päällekkäin Paikkatietoikkunassa. Video Youtubessa (1 min. 50 sek.).

Video kuntajakoa ja kunnannimistöä koskevien aineistojen hakemisesta Paikkatietoikkunassa. (52 s.)

Google Maps ja Google My Maps

Google Maps on yhdysvaltalaisen Googlen tuottama karttapalvelu. Se tarjoaa katseltavaksi katu- ja satelliittikarttoja sekä mahdollisuuden matkareitin suunnitteluun ja paikallisten yritysten etsimiseen.

Google My Maps on Googlen palvelu, jonka avulla käyttäjät voivat luoda omia karttoja henkilökohtaiseen käyttöön tai jakamiseen. Käyttäjät voivat lisätä pisteitä, viivoja ja muotoja Google Mapsin päälle. Soveltuu sekä perusopetukseen että lukioon.

Webinaaritallenne Google MyMapsin opetuskäytöstä (41 min.)

 

Google Earth

Google Earth on karttapalvelu, joka yhdistää satelliitti- ja ilmakuvia sekä paikkatietoja muodostaen maapallon kolmiulotteisen kuvan. Ohjelman kuva-aineisto on heijastettu pallopinnalle, josta syntyy lumemaapallo. Tämän pinnalla on korkeusmalli, jonka avulla tarkastelukorkeutta (kartan mittakaavaa) voi säätää. Samalla karttapistettä voi muuntaa siirtämällä sitä hiirellä. Katseluvaikutelma vastaa karttapallon pyörittämistä. Katselukulmaa voi myös kääntää maan pinnan kanssa vaakatasoon. Korkeusmallin ansiosta esimerkiksi vuoristojen syvyysvaikutelma säilyy. Samankaltaisia kolmiulotteisia ohjelmia ovat Virtual Globe, NASA World Wind, TerrainView-Globe ja Bing Maps.

Google Earth soveltuu sekä perusopetukseen että lukioon.

 

QGIS

QGIS on ammattilaistasoinen, omalle koneelle asennettava paikkatietopalvelu, joka soveltuu lukiokäyttöön.

Suomenkielinen ohje droneaineiston keräämiseen ja ilmakuvan tuottamiseen QGIS-ohjelmistolla (Markus Jylhä).

 

MapMaker

National Geographicin Mapmaker tarjoaa helpon karttapalvelun perustyökaluineen opetuskäyttöön. Karttapalvelussa on käytössä maailmankartta. Saat näkyviin pituus- ja leveyspiirit. Voit tulostaa karttaesityksesi. Hauska erikoisuus ovat faktat eri valtioista englanniksi. Saat ne näkyviin klikkaamalla haluamaasi valtiota!

 

Seppo

Maksullinen karttapohjainen alusta oppimispelien laatimiseen. Soveltuu perusopetukseen ja lukioon. Selainpohjainen – ei sovellusten lataamista. Online ja offline -käyttö. Toimii ulko- ja sisätiloissa. Pelilautana gps-kartta tai kuva. Monipuoliset vastaustavat.

 

EpiCollect

Mobiili- / verkkosovellus tiedonkeruuseen erilaisiin älypuhelimiin.

EpiCollect.netillä voi luoda kyselylomakkeita verkkosivustolle tietojen keräämiseksi. Kerättyä tietoa voidaan tarkastella keskitetysti Google Mapsin / taulukoiden / kaavioiden avulla.

 

Microsoft Powermap for Excel

Power Mapia käyttämällä voit piirtää maantieteellisiä ja aikaperusteisia tietoja kolmiulotteiseen maapalloon tai mukautettuun karttaan, näyttää ne aikajärjestyksessä ja luoda visuaalisia esittelyjä, jotka voit jakaa muiden kanssa. Karttaesitykset tehdään suoraan Excelin taulukkoon tallennetusta numeromuotoisesta tiedosta.

 

Muita kiinnostavia paikkatietopalveluita oppimiskäyttöön

Karttapaikka

Erittäin helppokäyttöinen karttojen katseluun tarkoitettu palvelu, joka on kaikille avoin ja maksuton, eikä sen käyttö vaadi rekisteröitymistä. Palvelussa pääset tutustumaan Maanmittauslaitoksen maastokarttoihin, ilmakuviin ja taustakarttoihin. Voit hakea karttoja koko Suomesta mm. paikannimillä ja koordinaateilla. Tarkemmissa mittakaavoissa kartoille saa näkyviin myös kiinteistöjaotuksen (kiinteistörajat ja kiinteistötunnukset).

 

OpenStreetMap

”Karttojen Wikipedia”. OpenStreetMap on  tavallisten ihmisten luoma maailmankartta. Se on toteutettu joukkoistamalla, joten kuka tahansa voi osallistua sen tuottamiseen. Palvelun käyttäminen on ilmaista avoimen lisenssin ansiosta. Sitä voi käyttää sellaisenaan karttana tai tietolähteenä.

Opetuskäytössä voi muokata OpenStreetMapin karttaa vaikka koulun ympäristöstä. Tuloksetkin näkyvät jo parin minuutin kuluessa openstreetmap.org -sivustolla.

OpenStreetMap Finland -niminen ryhmä löytyy FB:stä. Esim. maksuttomalla Maperitive-ohjelmalla voi ladata ja käsitellä Open Street Mapista lähtöisin olevaa karttadataa, jota voi viedä esim. painotuotteisiin. Katsasta myös Humanitarian Open Street Map!

Lisää linkkejä aloittamiseen:

https://wiki.openstreetmap.org/

https://learnosm.org/en/

https://mapgive.state.gov/learn-to-map/

https://www.mapbox.com/mapping/

Webinaaritallenne Open StreetMapin käytöstä. (47 min 30 s.)

Esityksessä tutustut OpenStreetMapiin ja näet miten tämä karttojen wikipedia toimii. Tämän jälkeen näet muutamia ehdotuksia siitä, miten voit hyödyntää OpenStreetMapia oman lähialueen kartoituksessa esimerkiksi oppitunnilla tai koulun omassa mapathonissa. Lopuksi käytännön demossa tutustut kohteiden lisäämiseen OpenStreetMapin kartalle.

Storymap

Esrin Storymapilla on mahdollista tehdä upeita esityksiä, joissa yhdistyvät kartat, tekstit ja kuvat. Storymapeilla voit visualisoida esimerkiksi retkipäivän tapahtumat, luontoretken hienot havainnot, maailman kaupunkien trendi-ilmiöt tai nähtävyydet, historiallisiin tapahtumiin liittyvät merkittävät paikat kuin suomalaisten taiteilijoiden kotipaikat.

Katso esimerkkejä Storymapseista.

Webinaaritallenne Storymapsien luomisesta. (34 min.)

TurfHunt

Maksuton palvelu, joka soveltuu suunnistusreitteihin, aarteenetsintäpeleihin ja oppimisreitteihin. Oppilaat lataavat laitteelle TurfHunt sovelluksen, jonka kartasta he etsivät opettajan merkitsemiä kohteita ja tekevät niihin liittyviä tehtäviä. Opettaja voi valvoa reaaliaikaisesti oppilaiden liikeitä ja vastauksia. Mobiilisovellus on helppokäyttöinen, joten alakoululaisetkin osaavat sitä hyvin käyttää.

Suomenkielinen power point -tutorial käyttöön

Englanninkielinen videotutorial käyttöön (skrollaa sivua alaspäin).

 

Purple Pen

Maksuttoman Purple Penin avulla on helppo suunnitella suunnistuskursseja, tehdä niille reittejä ja hallita valvontatietoja.

 

MOBO-suunnistus

MOBO on kiintorastien nykyaikainen versio.  MOBO-sovelluksen ja älypuhelimen avulla voi tutustua ilmaiseksi suunnistukseen ja kokeneempi suunnistaja voi sovelluksen avulla tehdä hyvän karttaharjoituksenkin. Oman radan voi tehdä yhteistyössä suunnistusliiton kanssa, maksaa hieman alle 300€/setti.

Video MOBO-suunnistuksesta

 

Paikkauutiset

Kouluille maksuton suomalainen palvelu, jossa voi julkaista omaa lehteä ja tuottaa paikkaan sidottuja uutisia. Sopii sekä perusopetukseen että lukioon.

 

Envirate

Olemme tottuneet arvioimaan hotelleja, ruokaa, tapahtumia ym. Miksi emme arvioisi myös paikkoja ja ympäristöjä, joissa käymme ja oleskelemme? Ensimmäinen askel parempaan ympäristötietoisuuteen on havainnoida mitä omassa ympäristössä on ja miltä se tuntuu.

Suomalaisen Enviraten sovellus on ihanan yksinkertainen: voit arvioida ympäristöä näkö-, kuuloaistin perusteella sekä sen pohjalta millaista siellä on hengittää.

Sovellus toimii globaalisti ja sen käyttö muodostaa maailmanlaajuisen big datan ihmisten havainnoista ja näkemyksistä. Kerääntyvä tieto on hyödyllistä niin yksilöille, yrityksille kuin poliittisille päättäjille.

Sovellus ladataan palvelun omilta sivuilta.

 

AllTrails

AllTrails on retkeilyreittisovellus, josta on sekä maksuton että maksullinen versio olemassa. Perustoiminnot käsittävät omien reittien ja aktiivisuuden kirjaamisen sekä kavereiden seuraamisen. Maksullisessa versiossa onnistuu muun muassa karttojen lataaminen offline-käyttöön, omien reittien tallentaminen ja useiden karttatasojen – myös reaaliaikaista dataa käsittävien – käyttö. Opettaja voi tehdä reittejä oppilaille tai linkittää kurssimateriaaliin omia reittejä kuvineen lisämateriaaliksi.

Aarne Hagmanin AllTrails -reittejä kuvineen esim. Kuopiossa, Punkaharjulla ja Aulangolla. 

 

MapAnt

MapAnt.fi-palvelussa on julkaistu lähes koko Suomen kattava suunnistuskarttamainen, rakentamattoman luonnon kuvaamiseen keskittyvä uusi maastokartta.

Kartta-aineisto on julkaistu XYZ -tiilimuodossa Creative Commons -lisenssillä. Palvelussa voi vapaasti katsella, tallentaa ja tulostaa karttaotteita. Karttatiiliä voi myös käyttää suoraan XYZ-tiilinä ja kartan saa helposti Google Earth tai QGis ohjelmistoihin.

Nimisampo

Nimisampo on kaikille avoin verkkopalvelu suomalaisesta paikannimistöstä kiinnostuneiden tutkijoiden ja suuren yleisön käytettäväksi. Nimistöä voi tarkastella kartoilla, datana ja tilastollisesti.

FinnaStreet

FinnaStreet esittää historialliset kuvat reaaliaikaisen sijaintisi perusteella siitä paikasta, jossa juuri nyt olet.

 

Pedagogisia malleja ja ideoita opetukseen

Koulu kartalla

Hanke luo uutta ja innostavaa koulusuunnistuksen toteuttamismallia. Koulu kartalla -sivusto madaltaa opettajien kynnystä järjestää koulusuunnistusta, innostaa lapsia ja nuoria suunnistamaan ja helpottaa koulun ja seuran yhteistyötä.