Kartta.nyt -sivusto ja samanniminen Facebook-ryhmä toimivat kriittisen geomedialukutaidon tiimin tiedotuskanavana. 

Tiimimme toimii Helsingin yliopiston maantieteen yksikössä. Olemme osa Strategisen tutkimuksen neuvoston CRITICAL-tutkimushanketta. Tuotamme opettajille geomedian lukutaitoon liittyviä lisäkoulutusmateriaaleja tutkimustyön ja tiedottamisen ohella. Koulutusmateriaalit tallennetaan pysyvästi Geopisteen sivuille ja Avointen oppimateriaalien kirjastoon.

Kriittisen geomedian lukutaito käsittää karttojen, paikkatiedon sekä paikkaan tai alueeseen sidoksissa olevien diagrammien, kuvien ja videoiden lukemista ja tuottamista. Kriittisellä tarkastelulla tarkoitetaan lähde- ja sisältökriittisyyttä sekä analyyttistä otetta geomedian lukemisessa.

Tiimimme kuuluvat:

  • tiiminvetäjä, tutkija ja aineenopettaja Petteri Muukkonen
  • tutkija ja aineenopettaja Tua Nylén
  • viestintävastaava ja aineenopettaja Virpi Hirvensalo

Viestit tiimille:

virpi.hirvensalo@helsinki.fi, 050 3318272 tai 040 53 73 143

Kartta.nytin taustaa

Tämän sivuston toiminta alkoi Opetushallituksen rahoittamassa Paikkatieto ja avoin data -hankkeessa, joka oli käynnissä vuosina 2019-2020. Hanketta koordinoitiin Turun kaupungin sivistystoimialalla TOP-keskuksessa. Hankkeessa olivat mukana ESRI Finland, Maanmittauslaitos ja SYKE (Suomen ympäristökeskus). Sivustolle koottiin hankkeen aikana tietoa karttapalveluista, paikkatiedosta ja avoimista kartta-aineistoista kouluopetuksessa ja lukiokoulutuksessa.