Muiden monikielisten oppilaiden opetuksessa erityisenä tavoitteena on tukea oppilaiden monikielisyyttä sekä identiteetin ja itsetunnon kehittymistä. Opetuksessa otetaan huomioon oppilaiden taustat ja lähtökohdat kuten äidinkieli ja kulttuuri sekä maassaoloaika. Monikielisiä oppilaita rohkaistaan käyttämään osaamiaan kieliä monipuolisesti eri oppiaineiden tunneilla ja muussa koulun toiminnassa. Valtioneuvoston asetuksen mukaan koulun opetuskielen mukaan määräytyvän äidinkielen ja kirjallisuuden sijasta maahanmuuttajille voidaan opettaa joko kokonaan tai osittain suomen tai ruotsin kieltä erityisen maahanmuuttajille tarkoitetun oppimäärän mukaisesti. Oppilas opiskelee suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän mukaan, jos oppilaan suomen kielen peruskielitaidossa on puutteita yhdellä tai usealla kielitaidon osa-alueella. Maahanmuuttajaoppilaalle voidaan laatia oppimissuunnitelma, joka voi olla osa oppilaan kotoutumissuunnitelmaa.
Paikallinen tarkennus
Koululla on merkittävä rooli monikielisten perheiden kasvatustyön tukemisessa. Koulu rohkaisee perheitä käyttämään ja kehittämään aktiivisesti omia äidinkieliään sekä opiskelukieltä.
Oppilaille järjestetään oman äidinkielen opetusta useissa eri kielissä. Oppilaan oman äidinkielen opetus (MAI) on tarkoitettu kieli- ja kulttuuri-identiteetin vahvistamiseen oppilaille, joiden äidinkieli on muu kuin opetuskieli. Opetus rakentaa pohjaa monikulttuurisuudelle ja toiminnalliselle kaksikielisyydelle. Opetukseen voivat osallistua myös ulkomailla hankittua kielitaitoa ylläpitävät oppilaat. Äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan ajattelun sekä kielenkäyttötaitojen, itseilmaisun ja viestinnän kehittymistä, sosiaalisten suhteiden ja maailmankuvan muodostumista ja persoonallisuuden ehyttä kasvua. Tunnit ovat yleensä koulupäivän jälkeen kouluissa, jotka sovitaan lukuvuosittain.
Oppilaalle, jonka äidinkieli on muu kuin opetuskieli, tarjotaan myös omakielistä opetusta. Omakielinen opetus (OMO) on perusopetuksen oppiaineiden opetusta oppilaan omalla äidinkielellä. OMO on tukimuoto, joka edistää tasavertaisia oppimisvalmiuksia. Opetusta suunnitellaan, toteutetaan ja oppimista arvioidaan OMO-opettajan ja luokan- tai aineenopettajan yhteistyönä.
Lisäksi vieraskielisille oppilaille järjestetään tuettua opetusta. Tuettu opetus (MATU) on suomen kielen tai eri oppiaineiden opetusta oppilaille, jotka tarvitsevat lisätukea kehittyvään opiskelukieleen, opiskelu- ja koulunkäyntivalmiuksiin.
Perusopetukseen valmistava opetus (VALMO) on tarkoitettu juuri Suomeen muuttaneille vieraskielisille oppilaille. Opetukseen voi osallistua tarpeen mukaan myös Suomessa syntynyt maahanmuuttajataustainen oppilas. VALMO antaa valmiuksia perusopetukseen siirtymiseen, mutta siellä ei suoriteta perusopetuksen oppimääriä. Oppilas opiskelee perusopetukseen valmistavassa opetuksessa suomen kielen lisäksi mm. taitoaineita, matematiikkaa ja englantia oman opinto-ohjelmansa mukaisesti. Opetus on ensisijaisesti ryhmämuotoista opetusta. Ryhmiä on eri kouluissa ja niissä opiskellaan keskimäärin vuoden ajan ennen oppilaan siirtymistä ikätasoaan vastaavaan perusopetuksen ryhmään. Jokaiselle valmistavasta opetuksesta perusopetukseen siirtyvälle oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma.